Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, meteorolojik şartlar itibariyle Bağ Mildiyösü (Pronos) ve Bağ Küllemesi hastalıkları için uygun koşulların oluşmasından dolayı, İl genelindeki tüm bağ alanlarında önümüzdeki dönemde Bağ Küllemesi ve Bağ Mildiyösü hastalıklarının risk oluşturacağı konusunda üreticileri uyardı.
Özellikle mücadelenin iyi yapılmadığı, ihmal edildiği bağ alanları ile kullanılacak bitki koruma ürünü preperat sayısı sınırlı olan Organik Bağ alanlarında, Külleme ve Mildiyö hastalıklarının şiddetini arttıracağı ifade edildi.
Bağ Mildiyösü (Pronos) hastalığının şiddetinin arttığı normal ve organik bağ alanlarındaki üreticilerin, İl/İlçe Müdürlüklerinden teknik destek almaları hususuna değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, ilaçlamaların tahmin ve erken uyarı metoduna göre tespit edildiği, Müdürlüklerimizce ilan edilen tarihlerde yapılmasını istedi.
Külleme hastalığının mücadelesine de değinen İl Müdürü Çebi, "İnce koruk dönemi çiçek taç yaprakları yüzde 80 döküldükten hemen sonra sistemik bir külleme ilacı kullanılmalıdır. Bundan sonra danelere ben düşme dönemine kadar 10-14 gün arayla ilaçlamalara devam edilmelidir. Kullanılan ilaç sistemik de olsa muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar kaplama bir şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır. Omcanın iyi bir şekilde havalanması ve güneş ışınlarının omcanın içlerine kadar nüfuz etmesi sağlanmalıdır. Asma da aşırı sürgün gelişimini teşvik etmeyecek düzenli bir gübreleme ve sulama yapılmalıdır. İlaçlamalarda wp ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7-10 gün kabul edilmelidir. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt yakma (fitotoksite) yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir" dedi.
SMS'LE BİLDİRİM
Bu doğrultuda, üreticilerin zamanında mücadele yapmaları için arazi kontrollerini aksatmadan yürütmekte olduklarını belirten Hasan Çebi, "SMS sistemimiz sayesinde 26 bin bağcımıza ilaçlama zamanı anında bildirilmektedir. Üreticilerimizin Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalıklarına karşı etkili bir mücadele yapabilmeleri için Müdürlüğümüz duyurularını titizlikle takip etmeleri, İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki uzman personellerimizle işbirliği içerisinde zirai mücadele faaliyetlerini yürütmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Sarmalık yaprak konusuna da değinen İl Müdürü Çebi, sarmalık yaprak toplanılan bağlarda kullanılan ilacın bekleme süresine mutlaka uyulmalı, kalıntı riski unutulmamalıdır diyerek sözlerine son verdi. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Bu Hastalık İçin Tüm Şartlar Oluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?