EMRE UMURBİLİR - Türk ressam Türel Süt'ün, görme engellilerin, tabloları kabartma olarak hazırlanan panellere dokunup, dinleyip ve renklere özgü kokular aracılığıyla algılama imkanı sunan Renkleri Hissetmek Projesi, Uluslararası Görme Engelliler Merkezinin İsviçre'deki merkezinde müze haline getirildi.
Yaşamını Almanya'da sürdüren Süt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez 2010 yılında sanatseverlerle buluşan proje kapsamındaki eserlerinin, bugüne kadar Almanya ve İsviçre'de 15 kentte sergilendiğini belirtti.
Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından da desteklenen projeyi, "dünyanın en değerli projelerinden biri" olarak gören Uluslararası Görme Engelliler Merkezi (Internationales Blinden-Zentrum) yetkililerinin, kendisini görme engellilere kapı açmasından dolayı "Altın Anahtar" ile ödüllendirildiğini aktaran Süt, bu ödüle değer bulunan ilk kişi olduğuna dikkati çekti.
Süt, söz konusu merkezin, projeyi, İsviçre'nin Münsterlingen kentindeki merkezinde müze olarak sergilenmesi teklifinde bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Hazırlıkların tamamlanmasının ardından, 'sanat herkes içindir, sadece görebilenler için değildir' anlayışıyla görme engellilerin de algılayabilmesi amacıyla oluşturduğum eserlerden oluşan Gören ve Göremeyenlere Müze açıldı. Uluslararası Görme Engelliler Merkezi, inanılmaz jestle beni onurlandırıp projemi müzeyle ölümsüzleştirdi. Müzeyi ziyaret eden görenler de göz fenomenleri, kör noktalar, renk algılama farklılıkları ve renk körlüğü testi gibi ilginç konuları müzemizde görüp, deneyip, yaşayabilir."
"Yeşil renkler çimen kokusuyla, güneş sarısı ısı artışıyla hissediliyor"
Türel Süt, hayvanların göz ve yüz bölümüne yoğunlaştığı resimlerde, yaşadıkları zorlukların anlaşılması ve seslerinin duyulmasını arzuladığını ifade ederek, "Dünyanın neresine giderseniz gidin, herhangi bir müze ve galeride, bırakın eserlere dokunmayı, yaklaşmamız bile yasak. Benim projemde ise dokunabiliyor, koklayabiliyor, duyabiliyor, görebiliyorsunuz. Resimlerim, görme engellilerin diğer duyularına hitap edip adeta görmelerini sağlıyor. Soğukluk, sıcaklık, titreşim ve ses efektleriyle eserlerim hissedilebiliyor. Görme engelliler, resimleri elleriyle hissetmenin yanı sıra panellere dokunurken, aynı anda kulaklıklar aracılığıyla resmin ebatları ve renkleri hakkında Türkçe'nin yanı sıra Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilgi alabiliyor. Teknolojinin olanaklarının kullanılmasıyla resimdeki renkler, görme engellilere farklı koku ve ısı değişimiyle hissettiriliyor. Örneğin, yeşil renklerde taze kesilmiş çimen kokusu hissediliyor, güneş sarısı ise ısının artmasıyla algılanabiliyor" diye konuştu.
Müzenin, konseptiyle Avrupa'nın ilklerinden olduğuna işaret eden Süt, "Müze ile Türklerin çevreci, doğa ve hayvanları sevip kollayan, engelliler için çaba harcayan bir millet olduğunu, Avrupalılara gösteriyoruz" ifadesini kullandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde aldığı eğitimin ardından İngiltere'ye yerleşen, bir süre sonra çalışmalarını Almanya'da sürdürmeye başlayan Türel Süt'ün, toplumsal ve sanat çalışmalarıyla ilgili çok sayıda ödülü bulunuyor.
Son Dakika › Yerel › Bu Müzede Görme Engelliler Renkleri Hissediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?