Burhaniye'de Kent Arşivi İlgi Gördü - Son Dakika
Yerel

Burhaniye'de Kent Arşivi İlgi Gördü

Burhaniye\'de Kent Arşivi İlgi Gördü

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 2 yıl önce kurulan kent arşivi, kentin tarihine ışık tutarken çok sayıda meraklı ve araştırmacının uğrak yeri oldu.

07.02.2014 14:20

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 2 yıl önce kurulan kent arşivi, kentin tarihine ışık tutarken çok sayıda meraklı ve araştırmacının uğrak yeri oldu.

Belediyenin giriş katında bulunan kent arşivinde, eski gazeteler, eski siyah beyaz fotoğraflar, dokümanlar, belgeler, Osmanlıca çeşitli eserler, salnameler, şehriye sicillere ve telgraf nameler yer alıyor. 2 yıl önce kurulan kent arşivinden bu güne kadar yüzlerce araştırmacı ve meraklı yararlandı. Kent arşivi her geçen gün zenginleşiyor. Arşivi beğenen Sevgi Türker, "Eski çok eski anılar var. Çok güzel anılar var. Çok harikalar. Çok güzeldi. Her şey çok güzel. Keşke biz de o zamanda olabilseydik. Ama, şimdide başkanımızın sayesinde tanıyoruz burasını" dedi. Gamze Torlak da, "Bun buralı değilim. Ama 8 yıldır buradayım. Eski Burhaniye'yi görmek nostalji yaşamak gerçekten güzel" dedi. Avukat Hasan Ender de, "Burhaniye Belediyesi kent arşivi bu gün kentin en önemli hafızalarından biri olarak bulunmaktadır. Çoğu ilde olmayan bu kent arşivinde gazeteler, eski kitaplar, resimler ve çok sayıda doküman bulunmaktadır. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'nin çoğu ilinde böyle kent arşivi bulunmamaktadır. Fotoğrafların büyük kısmını da Rahmetli babam Necati Ender adına ben bağışladım. ve aynı zamanda çağrıda bulundum. Foto Necati Ender kaşeli eski siyah beyaz resimlerin kent arşivine bağışlanmasını istedim. Çok güzel gelişmeler sağladık. Aşağı yukarı 4 veya 5 aile resimleri bağışladı. Bu devamlı da artıyor. Ben tekrar çağrıda bulunuyorum. Elindeki eski siyah beyaz resim olanlar mutlaka kent arşivine bağışlamalarını istiyorum. Yalnız burada özellikle bir şeyi vurgulamak istiyorum. Kent arşivi kurucusu ve yaşatıcısı Ender Kurt kardeşimin çok büyük emekleri vardır. Gerek burada fiili ortamda, gerekse dijital ortamda kent arşivi yerini almıştır. Herkes buraya gelip istediği araştırmayı yapsınlar" dedi.

Kent arşivi sorumlusu Ender Kurt da, "Yaklaşık 2 yıldır burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Körfezde tek kent arşivi olma özelliğine sahibiz. Şöyle ki, her geçen gün burayı duyan vatandaşlar, buraya gelip ellerindeki dokümanı hepsini bize gerek orijinal gerekse, kopyalarını bağışlamaktadırlar. Her geçen gün kent arşivimize bir kaynak daha eklemekteyiz. Kent arşivimizde eski fotoğraflar, eski dokümanlar, belgeler, Osmanlıca çeşitli eserler, salnameler, şehriye sicilleri, telgraf nameler, bunun dışında belediyenin bastırdığı yayın organları, gazeteler. Evet gazetelere ulaşabilirsiniz burada. Şöyle, her geçen gün, yerel gazeteleri de buraya almaya başladık. Yerel gazetelerle birlikte onları da ciltlettirip rafımıza koyuyoruz. Belediyemizin giriş katında bulunan kent arşivinden gelip inceleyip, her zaman burada bizimle birlikte araştırma yapabilirsiniz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Burhaniye'de Kent Arşivi İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement