BALIKESİR (AA)- Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr Faruk Kendigelen, Kırım Kongo kanamalı hastalığına karşı vatandaşları uyararak, kenelere karşı dikkatli olunmasını istedi.
Türkiye'de ilk defa 2002 ilkbahar ve yaz aylarında görülen hastalığın her yıl Mayıs ile Eylül ayları arasında artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Kendigelen, kene ısırığıyla bulaşan bu hastalığın ölümlere yol açtığını, bu sebeple vatandaşların kırlık yerlere giderken kapalı giysiler giymesi ve pantolon paçalarını çoraplarının içine sokması gerektiğini vurguladı.
Kendigelen, açıklamasında şunları kaydetti: "Balıkesir gibi batı illerinde de vakaların ortaya çıkmasıyla hastalığın görüldüğü alan genişlemiştir. Olgular, aktif çalışma yaşında olan ve bu nedenle kene popülasyonuna daha çok maruz kalan, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar arasında yoğunlaşmaktadır. Ülkemizin coğrafya ve iklim yapısı, hastalığın bulaşmasında birinci derecede rol oynayan kenelerin yaşaması için oldukça elverişlidir. Bu nedenle hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı bölgeler, orman ve gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilecek durumdadır.
Genellikle insanlara kene tutunması veya ezilmesiyle bulaşır. Virüsü taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas etmekle de bulaşabilir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermediğinden, hayvanlarınız sağlıklı görünse bile bulaştırabilir. Kırım Kongo kanamalı hastalığına yakalanan kişilerin kan ve vücut sıvılarına çıplak elle dokunmayın. Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler giyin. Oturacağınız yere açık renkli örtü serin. Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar. Pantolon paçalarını çorap içine sokun, mümkünse çizme giyin. Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarından dönüşte, kendi ve çocuklarınızın vücudunda, kulak arkası, koltuk altları, kasıklar, diz arkası dahil kene olup olmadığını kontrol edin. Kesinlikle elle öldürmeyin, patlatmayın. Çıplak elle tutmamak şartıyla en kısa sürede çıkarın veya sağlık kuruluşunda çıkarttırın. Kenelerin üzerine sigara basmayın, kolonya dökmeyin. Kene tutulmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal ortaya çıkması durumunda vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun."
Öte yandan Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi ekiplerinin muhtarlar ve vatandaşları çeşitli toplantılarla KKKA konusunda bilgilendirmeye devam ettiği bildirildi. - Balıkesir
Son Dakika › Yerel › Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi'nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?