Otomotiv devlerinden OYAK Renault ve Tofaş ile iki yan sanayi firmasında eyleme devam eden işçiler, yetkili sendikanın fabrikadan çıkmasını, maaşlarının iyileştirilmesini ve bu süreçte kimsenin işten atılmamasını talep ediyor.
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ'de bir yandan üretime başlanırken, diğer taraftan fabrika bahçesinde ve dışında eylemler devam ediyor. İşçiler zaman zaman kurdukları çadırlarda dinlenirken, bazen de sloganlarla taleplerini dile getiriyor.
İşçi sözcülerinden Mehmet Altın, gazetecilere yaptığı açıklamada, üretime başlandığına ilişkin haberlerin yayıldığını anımsatarak, içeriye fabrikadan emekli olmuş, yan sanayide çalışanların veya yeni işe başlamış süreci henüz fark edemeyenlerin girdiğini iddia etti.
Altın, fabrikadaki eylemin hem içeride hem de dışarıda devam ettiğini dile getirerek, "Bu süreçte imalat yapılıyor gibi gözükebilmek için beyaz yakalılar tulum giyip iş başına geçmişler. Bu iş güvenliği açısından çok riskliydi. Ben daha sabahtan söylemiştim ve korktuğumuz başımıza geldi. Gövdeden bir formenimiz kafasını vurmuş ve yarılmış. Arkadaşlarımız şu an çok pişman olduklarını bildiriyorlarmış. 'Yarın gitmeyeceğiz' diye arkadaşlarımıza söylüyorlarmış" diye konuştu.
Anlatılan ve yazılanlara göre fabrikanın şu anki zararının, taleplerini çok rahat karşıladığını hatta geçtiğini ifade eden Altın, dün gece OYAK Renault'da fabrika yetkilileriyle işçi sözcüleri arasında yapılan sözleşmeyi hatırlattı. Altın, şöyle devam etti:
"Renault'da ara oturuma girildiğinde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından yırtılması söylenmiş ve sözleşme yırtılmış hatta istenenden de biraz fazla alınmış. Ek bir para da verilmiş avans gibi fakat mola verildiğinde MESS tarafından söyleniyor ve yırtılıyor. Yani baskı yapan arada bazı kurumlar var. Taleplerimiz, bu süreye ilişkin hiç kimsenin işten atılmaması, Türk Metal Sendikasının bir an önce fabrikamızdan çıkarılması ve Bosch oranında bir iyileştirme yapılması. Bize verilen cevap, 'Türk Metal Sendikası kalsın, kimse işten atılmayacak, şubeye sandık koyarız, siz seçersiniz, siz yerleştirirsiniz ve iyileştirmeyi de bir ay sonra düşünüp karar vereceğiz ve yapabileceğimizi yapacağız. Namus sözü' şeklinde."
"Bugün yarın sonuçlanmasını bekliyoruz"
OYAK Renault'da ise fabrika yetkilileriyle işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları arasında yapılan görüşmelerden şu ana kadar sonuç alınamadı. Fabrika içinde ve dışında eylemlerini sürdüren işçiler, üretim tesislerine giriş çıkışları da kontrol altında tutuyor.
Fabrika dışında kurdukları çadırlarda güneşten korunan işçiler, çay ve yemek yaparak arkadaşlarına dağıtıyor.
İşçi sözcülerinden Bahadır Kılıçoğlu, eylemin bitmediğini ancak görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Anlaşmazlığın en kısa sürede bitmesini temenni ettiklerini vurgulayan Kılıçoğlu, şöyle konuştu:
"Fabrika da yardımcı oluyor, biz de kendilerine yardımcı oluyoruz. İmzalanan sözleşme vardı. 2007 girişli veya daha önce girişli arkadaşlar sene olarak bizden daha fazla zam alıyor. Bizim işimiz daha ağır hem de bizden daha fazla para alıyorlar. Yüzde 50'lere yakın bir imzalanan sözleşme var. 300-400 lira bir fark oluştu aramızda. Onun iyileştirilmesini istiyoruz. Başka bir ihtiyacımız yok. Fabrikamızdan memnunuz, bir sıkıntımız yok. Erzak olarak arkadaşlarımıza gereken yardımları yapıyorlar. Başka bir sıkıntımız yok ama eylem devam ediyor. İşe başlama olayı yok. Güvenlikler burada nöbet tutuyor. Değişen bir şey yok. Bugün yarın sonuçlanmasını bekliyoruz."
Kılıçoğlu, eylemin 9'uncu gününde bulunduklarını anımsattı.
Siyaseten hiçbir amaçları olmadığını, herhangi bir siyasi partiyle bağlarının bulunmadığını anlatan Kılıçoğlu, "Hiçbir şekilde, hiçbir siyasi parti veya sendika olmadan bireysel, işçilerin yaptığı bir eylem olarak zaten dünya tarihine geçtik. Bu imzalanan sözleşme 2014-2017 sözleşmeyle ilgili. Oradan kopuyor, yoksa kalkıp da 'Marjinal gruplar var...' Televizyonlardan izliyorum; 'Tam seçim zamanı oldu bu işler.' Seçimlerle alakası yok. Bizim seçimle işimiz yok. Tek amacımız ekmek parası. Paramızı versinler, geleceğimizi garanti altına alsınlar, işçi çıkartılmayacağının garantisini versinler, gelip işimize başlayacağız" görüşünü dile getirdi.
Bursa'da, 15 Mayıs'ta OYAK Renault'ta üretimin durdurulmasıyla başlayan eylemler, Tofaş, Coşkunöz, Mako ve Ototrim'e de yayılmıştı. Yan sanayi kuruluşlarından Coşkunöz'de dün, Tofaş'ta da bu sabah itibarıyla üretim yeniden başlamıştı.
Otomotiv işçileri, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri ile işverenlerini protesto ediyor.
Son Dakika › Yerel › Bursa'daki Otomotiv İşçilerinin İş Bırakma Eylemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?