Bursalılara Çelebi Mehmet Dönemi Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Bursalılara Çelebi Mehmet Dönemi Anlatıldı

Bursalılara Çelebi Mehmet Dönemi Anlatıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında Osmanlı Dönemi Posta Pulları Sergisi ve Çelebi Mehmet ve Dönemi Sempozyumu düzenlendi.

11.04.2014 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri kapsamında Osmanlı Dönemi Posta Pulları Sergisi ve Çelebi Mehmet ve Dönemi Sempozyumu düzenlendi.

Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Osmanlı tarafından 1823 yılında basılan ilk pul ile 1920 yılında basılan son pulun yer aldığı Osmanlı Dönemi Posta Pulları Sergisi'nin açılışı Osmangazi Belediye Başkanı tarafından gerçekleştirildi. Koleksiyonerler Erdoğan Şen, Hasan Olcay, Turgay Arıcıoğlu ile Hasan Yılmaz tarafından oluşturulan ve Osmanlı dönemi posta pullarının yanı sıra Bursa'ya özel kartpostallar, posta damgaları, Osmanlı dönemi mektup zarfların yer aldığı sergiye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Açılışın ardından sergiyi gezen ve koleksiyonerlerden pullarla ilgili bilgiler alan Başkan Mustafa Dündar, daha sonra Çelebi Mehmet ve Dönemi Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Dündar, "Bu sempozyumlarımızda Osmanlı dönemine damga vuran padişahların hayatlarını inceliyoruz. Bu yılki sempozyumumuzda da Çelebi Mehmet ve Dönemi'ni inceleyeceğiz. Osmanlının en önemli dönemlerinden olan fetret dönemi ele alınacağı için büyük ilgi uyandıran bir sempozyum olacaktır. Mehmet Çelebi ve Dönemi'ni kıymetli hocalarımızdan dinleyeceğiz. İki gün sürecek sempozyumda bu döneme ait bildiklerimizi yenilerken, bilmediğimiz birçok şeyi de öğreneceğiz. Fetret Devrini bitiren, Osmanlı'yı yeniden güçlendiren Çelebi Mehmed, genç yaşta vefat etmesine rağmen başarıları ile, kişiliği ile, politikası ile dünya tarihinde iz bırakmış, örnek olmuştur. Biz de, Osmanlı'nın 5. Padişahı olan Çelebi Mehmed'in ve Dönemi'nin her detayını iki gün boyunca 24 kıymetli hocamızın sunumlarından dinleyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmasında sempozyumlara ait sunumların kitaplaştırıldığını hatırlatan Dündar, "Panellerimize ait sunumlarımızı bildiğiniz üzere her yıl kitaplaştırıyoruz. Sempozyumumuza katılan siz değerli misafirlerimizin yanı sıra ülkemizin her yerinde ilgi duyan her vatandaşımızın bu bilgilerden faydalanmasını sağlıyoruz. Kalıcı bir hafıza oluşturarak hem öğrencilerimiz için hem de ilgi duyan herkese tarihi kaynak da oluşturuyoruz. 'Sultan Mehmed Çelebi ve Dönemi' de kitap haline getirildi. Yarın kitabımızın dağıtımını da gerçekleştireceğiz" dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen konukların yer aldığı sempozyumun açılış oturumunda Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı başkanlığında Prof. Dr. Gönül Tekin'in 'Elf-Leyle (Binbir Gece) Hikayeleri', Prof. Dr. Mustafa Kara'nın 'Eşrefoğlu Rumi', Prof. Dr. Mehmet İşpirli'nin 'Mehmed Çelebi Dönemi İlim Hayatı' konulu bildirileri sunuldu.

Ayrıca Prof. Dr. İlhan Genç'in başkanlığında Prof. Dr. Günay Kut, 'Mehmet Çelebi Dönemi Mesnevilerinden Halil-name', Prof. Dr. Nuran Yıldırım, 'Türkçe Tıp Yazmalarında Hastalıklara Tavsiye Edilen Çorbalar, Aşlar ve Tatlılar', Prof. Dr. Osman Çetin, 'Bir Devrin Yaygın Sosyal Kurumları' konumlu sunumları gerçekleştirdi.

Sempozyumun son oturumunda ise Burhan Türkseven başkanlığında Prof. Dr. Tuncer Baykara, 'Yıldırım'ın Oğulları ve Temür', Prof. Dr. Enver Konukçu, 'Çelebi Mehmed ve Kocaili', Prof. Dr. Mefail Hızlı, 'Sultaniye Medresesi' hakkında bilgi verdi.

İki gün sürecek olan sempozyuma yarın 4 oturum ile devam edilecek. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bursalılara Çelebi Mehmet Dönemi Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement