Burun Rahatsızlıklarına Endoskopik Müdahale - Son Dakika
Yerel

Burun Rahatsızlıklarına Endoskopik Müdahale

Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) uygulanmaya başlanan endoskopik tedavi yöntemi ile burun arka delikleri tıkalı olan veya tümör bulunan hastaların başka illere sevkine gerek kalmadı.

02.10.2012 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) uygulanmaya başlanan endoskopik tedavi yöntemi ile burun arka delikleri tıkalı olan veya tümör bulunan hastaların başka illere sevkine gerek kalmadı.

İleri teknolojik cihazlarla donatılan DÜ'de burun arka deliklerinin doğumsal kapalılığı ve tümör gibi rahatsızlıkları bulunan hastalar yüzde kalıcı iz bırakan açık ameliyatın yerine endoskopik müdahale ile tedavi ediliyor.

DÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Gün AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni doğan bebeklerde ve çocukluk döneminde doğumsal bir burun tıkanıklığı nedeni olan "koanal atrezi" hastalığının burnun genize açılan kapılarının yani burnun arka deliklerinin doğumsal olarak tek taraflı veya iki taraflı tıkalı olması olduğunu belirterek, bunun 4 bin doğumda bir görüldüğünü, ancak Güneydoğu'da doğum vakaları yüksek olduğu için görülme sıklığının da arttığını söyledi.

Doç. Dr. Gün, bu hastalığın belirtilerinin tek taraflı tıkanıklık olanlarda bebeğin emzirme veya biberonla mama alma sırasında tıkanıp memeyi ya da biberonu bırakması, burun tıkanıklığı veya burundan kötü kokulu akıntı gelmesi olduğunu ifade ederek, yeni doğan bebeklerin zorunlu olarak burunlarından nefes aldığını, bu nedenle yenidoğan bebeklerin hemen yenidoğan yoğun bakım servislerine alınarak ameliyata kadar izlendiğini belirtti.

-Hasta sevkinde azalma-

Tanının, en basit haliyle, burun ön deliğinden genize doğru uzatılan bir sondanın boğaza uzanıp uzanmadığının kontrolü ile konulduğuna dikkati çeken Gün, şöyle dedi:

"Tanı bilgisayarlı tomografi ile doğrulanabilir. Bu sayede yapısı anlaşılarak tedavisi, özellikle iki taraflı ise acilen burun arka deliklerinin cerrahi ile açılmasıdır. Tek taraflı tıkanıklık nefes durmasına yol açmıyor, çocuk diğer taraftan rahat nefes alıp, uyuyabiliyor ve beslenebiliyorsa herhangi bir müdahale yapılmadan takip yolu seçilebilir. Tek yaratacağı sorun burun akıntısı ve ilerleyen yaşlarda sinüzit atakları olacaktır. Tek taraflı kötü kokulu burun akıntılarında yabancı cisim, sinüzit gibi tanıları ekarte etmek gerek. Yeni doğmuş bebeklerde çift taraflı tıkanıklıklar doğum evde olmuşsa ve fark edilmezse bebeğin ölümü ile sonuçlanabilir. Ancak hastanede gerçekleştirilen doğumlarda hasta bize yönlendirildiğinde 45 dakika süren müdahale sonucu bebek bir hafta içerisinde anne sütü ile beslenebilir hale gelir"

-Beyin zarındaki açıklıklar-

Doç. Dr. Gün, burun tümörlerinde de vata durumuna göre mümkün olduğunca açık ameliyatı tercih etmediklerini, kameralı yöntemle burun içerisinden girilerek kafa tabanına ve beyin sınırına dayanmış olan tümörleri dahi endoskopik olarak güvenli şekilde çıkardıklarını söyledi.

Beyin tabanında ya da burnun tavanında doğumsal bir travmaya bağlı beyin zarının açılması durumunda hastalarda tek taraflı su gibi bir burun akıntısının da gelebildiğine dikkati çeken Gün, "Bu hastaların beyin ve burun arasındaki açıklıkları endoskopik yöntem ile kapatabiliyoruz. Bu sorun doğumsal olabildiği gibi travmaya bağlı da gelişebiliyor. Bu durumda kafa tabanı kırılır veya doğumsal açıklıklardan beyin zarı burun içerisine sarkar. Bu hem erişkinlerde, hem de çocuklarda görülebilir. Bu durumda burun içerisinden girilerek açıklığın endoskopik olarak kapatılması mümkün. Aksi taktirde bu sorun menenjite yol açabilir" diye konuştu.

Muhabir: Sema Kaplan

Yayıncı: Behçet Güngör - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Burun Rahatsızlıklarına Endoskopik Müdahale - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement