Çarşamba Ovası'nın Sorunları Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Çarşamba Ovası'nın Sorunları Masaya Yatırıldı

Çarşamba Ovası\'nın Sorunları Masaya Yatırıldı

Samsun'un Çarşamba ilçesinde geçtiğimiz günlerde Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör'ün yıllardır atıl vaziyette kalan sulama kanallarının kapalı sistemle yapılması ve drenaj kanallarının acil yapılması gerektiğini belirtmesi üzerine üst düzey...

10.09.2013 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Çarşamba ilçesinde geçtiğimiz günlerde Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör'ün yıllardır atıl vaziyette kalan sulama kanallarının kapalı sistemle yapılması ve drenaj kanallarının acil yapılması gerektiğini belirtmesi üzerine üst düzey mühendisler odada bir araya gelerek konuyu özel bir ortamda masaya yatırdılar.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ile oda binasında bir araya gelen OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof.Dr. Hüsnü Demirsoy, Yrd.Doç.Dr. Tekin Kara, Yrd.Doç.Dr. İsmail Sezer, Yrd.Doç.Dr. Hakan Aslan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisliği Müdür Yardımcısı İdris Macit ve TEMA Çarşamba Temsilcisi Selman Çubukçuoğlu samimi ortamda konuyu tartıştılar. Çarşamba için olmaza olmaz denilen sulama kanalları ile birlikte drenaj kanallarının gelecekte nasıl olması gerektiğini masaya yatıran yetkililer projelerin güncelleşmesi gerektiğinde hem fikir olduklarını beyan ettiler.

Sulama kanalları ve drenajların yıllar öncesinde yapıldığı ve bugün bu kanalların yetersiz kaldığı fikrinde birleşen mühendisler çarpıcı açıklamalarda bulundular. Öğretim Görevlileri ve diğer katılımcılar drenaj kanallarının kesinlikle kapalı sistemle yapılamayacağını belirterek, buna neden olarak deniz seviyesi ile baraj kotunun engel olduğunu dile getiren yetkililer, sulama kanallarının ise eski adı ile Toprak Su Müdürlüğü, drenaj kanallarının ise DSİ tarafından yapıldığını belirttiler.

Çarşamba Ovası'nın sulamaya acil ve çok fazla ihtiyacı olduğunu belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Tekin Kara, "Sulama kanallarının yüksek eğimle ve çok geniş bir şekilde başlayarak denize doğru daralarak giden bir sulama kanalı projesi gündeme alınmalıdır. Drenaj kanalları ise farklıdır. Bu kanallardan önce 70'li yıllarda yapılan halk arasında kılçık denilen toprak altında yapılan kapalı drenaj kanallarının yanı sıra geniş drenaj kanalları olmak zorundadır" dedi.

Drenaj kanallarının Çarşamba Ovası'nı bir bakıma kurtardığını ifade eden heyet Atakum'da bir anda bastıran yağmur sularının sel baskını şeklinde meydana gelmesinin nedenleri arasında drenaj ve alt yapının yetersizliğini dile getirdiler. Canik ilçesinde de aynı şekilde sıkıntılar olduğunu belirten heyet, yıllar önce yapılan drenaj kanallarının iyi fikir olduğu ancak bu gün yeterli olmadığı fikrine vardıkları ve yapılan drenaj kanallarının 1 metre 80 santim taban seviyesinin baz alınarak yapıldığını ancak buna bu gün bölgede yetiştirilen fındık, kivi, kavak ağaçları gibi ağaçları düşünerek değil mevsimsel ürünler düşünülerek yapılmasından kaynaklandığı belirtildi.

Heyet toplantı sonunda sulama kanallarının Çarşamba Ovası için kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu ancak kapalı sistemle sulama kanalının yapılamayacağı belirtilerek fikir birlikteliğine varılırken drenaj kanallarının da olmayan alanlara yapılması için hızlı çalışılması gerektiğine ve ovanın tarımsal bakımdan daha verimli hale getirilmesi gerektiği fikir birlikteliğine ulaştılar. Heyet bir süre daha Çarşamba Ovası tarımını tartıştıktan sonra Ziraat Odasından ayrıldı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çarşamba Ovası'nın Sorunları Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement