Çekül Vakfı, Saathane Meydanı Projesini Tanıttı - Son Dakika
Yerel

Çekül Vakfı, Saathane Meydanı Projesini Tanıttı

Çekül Vakfı, Saathane Meydanı Projesini Tanıttı

ÇEKÜL Vakfı üyeleri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

31.03.2016 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇEKÜL Vakfı üyeleri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Saathane Meydanı ve tarihi binaların proje konseptleriyle ilgili sunum yapıldı.

Başkanlık makamındaki ziyarete ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Hurşit Arslan, Namık Kemal Döleneken ve Metin Keskin, ÇEKÜL temsilcisi Raif Tokel ile Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Zeynep Biçer ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak katıldı.

Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan ÇEKÜL üyesi Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Zeynep Biçer, Tarihi Kentler Birliği (TKB) Samsun semineri için şehirde bulunduklarını belirterek, "Hem Samsun merkez hem de ilçelerde belediyelerin kültür mirasını korumak için yapmış oldukları çalışmalara destek vermek önceliğimiz. ÇEKÜL Vakfı yüksek danışma kurulu üyeleri ve TKB Encümen üyeleri şu anda Samsun'da. Programımız Tekkeköy ile başladı. Burada belediyeyi ziyaret ettik. Tekkeköy'ün kültür varlıkları ile ilgili bilgi aldık. Bundan sonraki süreçte Tekkeköy'ün koruma kapsamındaki projelerine destek vereceğiz. Yarın da aynı şekilde Vezirköprü Belediyesi'ni ziyaret edeceğiz ve son yapılan koruma çalışmalarını takip edip yerinde inceleyeceğiz" dedi.

SAATHANE MEYDANI PROJESİ ANLATILDI

Ziyarette ÇEKÜL Vakfı'nın tarihi Saathane Meydanı, Taşhan, Süleyman Paşa Medresesi, hamam ve cami restorasyonlarıyla ilgili Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Metin Keskin, sunum yaptı. Hazırlanan projelerle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a bilgi veren Keskin, Taşhan'ı daha önce kesilen dilimini de dahil ederek orijinal haliyle yeniden restore edeceklerini söyledi. Taşhan'ın dış cephesini orijinal taşlarla yenileyeceklerini ifade eden Keskin, "Taşhan'ın kesilen diliminin temelinin bulunması için başlatılan ve sonrasında alanda yaptığımız kazılar nedeniyle hazırladığımız projeyi değiştirtirdik. Kazılarda Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar ile Danişmentliler tarafından yapılan kalenin ve eski tarihi hamamın kalıntılarını bulduk. Yeni projemizi de bu kalıntıları korumanın yanında meydanı canlı tutacak, çok işlevli bir alan haline getirecek ve insanların yoğun olarak kullanacağı şekilde hazırladık. Kalıntıların üzerini içindeki hava sirkülasyonunu sağlamak için 40 santimetre yükselterek camla kaplayacağız. Havuzlar da yerleştirip, çevrelerine küçük dükkanlar yerleştireceğiz. Dolayısıyla insanlar, tarihi eser ve kalıntılarıyla iç içe yaşayacak" bilgisini verdi.

Taşhan'ın içini kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanılması için tasarladıklarını anlatan Keskin, "Medrese ise ihale aşamasında. Son tasarımları kurulun önüne getirip, onayını almaya çalışacağız. Kuruldan geçinde ihale süreci başlayacak. Burası Samsun'un göz bebeği bir alan. Dolayısıyla mükemmel olmalı. Işıklandırmalarıyla Saathane Meydanı, Samsunlulara tarifi mümkün olmayan bir keyif yaşatacak. Dizaynı ile haz alınarak gezilebilir ve görülebilir bir tarihi dokuya kavuşacak" diye konuştu.

Başkan Yılmaz ise kurul üyelerine Büyükşehir Belediyesi hizmet binasını ve estetiği bozan binaları kamulaştırıp yıkarak, proje alanının genişleteceklerini de sözlerine ekledi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çekül Vakfı, Saathane Meydanı Projesini Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement