Gülümserken güzel görünen bir yüz ve dişlerin herkesin sahip olmak istediği dış görünüşün en başında yer aldığını söyleyen Estetik Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Günay Çavdar, "Güzel bir gülüş, uygun bir ısırış, sağlıklı çiğneme fonksiyonları ve yüz bölgesi görünüşünde her iki çenenin çok önemli yeri var. Yüz; görünüşümüzün ana odak noktası olarak estetik unsurlar arasında, en önemli vücut bölümlerinden biridir. Aynı zamanda yüz bölgesi, yeme, solunum,koku, alma tatma ve konuşma gibi fonksiyonlar için de önemli bir bölgedir. Yüzün kemikleri arasında alt ve üst çene kemikleri de bulunmaktadır. Konuşma ve çiğnemede rol alan dişler bu kemikler üzerinde yer alır. Aynı zamanda çene kemikleri yüzün yumuşak dokusuna destek sağlarken, estetik olarak da kontürlerin oluşmasında yardımcıdırlar. Her iki çenenin birbiriyle olan ilişkisi, görünümü; fonksiyonel görevleri ile sıkı sıkıya ilişkilidir. Alt çene ile üst çene birlikte dişlerin estetik görünüşünde kuşkusuz ki ciddi rol oynar. Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan şikayeti olanlar çene estetiği ve ortognatik cerrahi için sıklıkla tedavi ararlar." dedi.
ÇENE SORUNLARI TEDAVİ EDİLMEZSE NE GİBİ CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR
Op.Dr.Günay Çavdar, daha sonra şunları söyledi; "Zaman içerisinde dişlerin daha çabuk aşınmasına, çürüklerin oluşmasına daha ilerideki zamanlarda diş kayıplarına yol açabilir .Ayrıca alt çene eklemlerinde ağrılara ve ileri ki dönemlerde çene kilitlenmesine yol açmaktadır .
Çene Cerrahisinde: Çene kemiklerindeki bozukluklardan dolayı cerrahi işlem yapılması zorunlu hale gelir bu tedavi yöntemine çene cerrahisi ya da tıpta ki adıyla "ortognatik cerrahi" de denmektedir.
Çene cerrahisinin içeriğinde yer alan sorunlar ise sıralanabilir:
Çene ısırmasının düzgün hale getirmek. Estetik sorunların giderilmesi. Alt çenenin önde ya da arkada yer alması gibi çene pozisyonlarındaki doğuştan olan sorunların giderilmesi. Son olarak ta çeneni çok büyük ya da küçük olması.
Ortodontik tedavi olmak isteyen bazı hastalara öncelikle çene cerrahisi yapılması gerekir çünkü bu hastalarda hem ortodontik tedavi hem de çene cerrahisi aynı anda yapılmasının riskleri olabilmektedir. Başka bir durum ise önce ortodontik tedavinin yapılması ve akabinde Ortognatik tedavi "Çene cerrahisi"nin yapılması gerekmektedir.
KAÇ YAŞINDAKİ KİŞİLERE ÇENE AMELİYATI UYGULANABİLİR ?
Yüz kemikleri 18 yaşında tam gelişimini sağladığı için bu tur ameliyatların bu yastan sonra gerçekleştirilmesi uygundur.
Ortodonti uzmanının diş dizilimini düzeltme tedavisi 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Çene cerrahisi ameliyatı yaklaşık 3,5 - 6 saat arası sürebilir. Genel anestezi altında uygulanan bir ameliyattır. Şekil bozukluğuna göre yalnızca alt veya üst çene ameliyat edilebildiği gibi gerektiği taktirde her iki çene kemiği aynı seansta ameliyat edilebilir ki buna çift çene ameliyatı denir. Ameliyat sonrası 1 ila 2 gece arası hastanede yatış gerekebilir. Yapılan ameliyata göre tel ve lastikler yardımıyla üst ve alt çenenin birbirine bağlanması gerekebilir. Çenelerin bağlı kalması gereken süre 2-6 hafta arası değişebilir. Bu süre zarfında beslenmenizi desteklemek için özel sıvı mamalar kullanmanız gerekebilir. Çene cerrahisi yapılan hastalar eski durumlarına göre daha estetik bir görünüm kazanmasının yanında en önemlisi ise çiğneme ve konuşmalarında daha iyi duruma gelmektedirler." - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Çene Problemleri Mutlaka Giderilmeli! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?