Çevreci İşçiler Hukuk Mücadelesini Kazandı - Son Dakika
Yerel

Çevreci İşçiler Hukuk Mücadelesini Kazandı

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Hamitabat köyünde bulunan doğalgaz santralinde usta yardımcısı olarak çalışan İsmail Akkoç ve Şaban Kızıltan, arıtmada kullanılan kimyasal maddelerin sisteme uygun olmadığını iddia ederek başlattıkları hukuk savaşını kazandı.

11.12.2013 14:54

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Hamitabat köyünde bulunan doğalgaz santralinde usta yardımcısı olarak çalışan İsmail Akkoç ve Şaban Kızıltan, arıtmada kullanılan kimyasal maddelerin sisteme uygun olmadığını iddia ederek başlattıkları hukuk savaşını kazandı. 4 yıldan beri süren dava sonucu santralin iki sorumlusu ceza alarak mahkum edildi.

2009 yılında aynı şirkette usta olarak çalışan İsmail Akkoç ve Şaban Kızıltan'ın arıtma işleminde kullanılan reçinelerin sisteme uygun olmadığını, yüzde 50'ye yakın fazla kimyasal kullanıldığı için kamu zararı oluştuğunu, ayrıca sistemden arıtılmadan çevreye bırakılan atığın çevreyi kirlettiğinin düşünerek, durumun araştırılması gerektiğini firmaya dilekçeyle bildirerek başlattıkları süreçte sona gelindi. Kızıltan ve Akkoç'un, şikayetin ardından görev yerlerinin değiştirilmesi ve maaşlarında düşüş yaşanması ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından açılan soruşturmada iddialar haklı bulundu. Yapılan araştırmalar ve 4 yıldan bu yana süren soruşturmada, ihmali bulunan yetkililer 5'er ay ceza aldı.

1989 yılında şirkette işe başladığını belirten İsmail Akkoç, "Su arıtma servisinde çalışmakta iken, su arıtma işleminde kullanılan reçinelerin değişiminde sisteme uygun olamayan reçine alımından dolayı kamu zararı oluştuğunu ve bu durumun araştırılmasını genel müdürlüğümüzden istedik" dedi.

"GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ ARAŞTIRMAK YERİNE BİZLERE CEZA VERDİ"

Akkoç, genel müdürlüğün olayı araştırmanın yerine hem kendisine hem de arkadaşı Şaban Kızıltan'a ceza vererek birimlerinde değişiklik ve maaşlarında düşüş yaptığını öne sürerek, "Genel müdürlüğümüze dilekçe ile olayın araştırılmasını istedik. Fakat genel müdürlüğümüz olayı araştırmak yerine bizlere ceza vererek hem birimimizi değiştirdi hem de maaşlarımızda düşüş yaptı. Bizler de bu olayı Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek suç duyurusunda bulunduk. Aynı dosyayı Cumhurbaşkanlığı'na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na ve jandarmaya gönderdik. Bunun üzerine soruşturma açıldı" ifadelerini kaydetti.

"YENİ ALINAN KİMYASALLARIN TEMİZLEME İŞLEMİNDE YÜZDE 50 ARTIŞ OLDU, DEVLETİMİZ ZARARA UĞRATILDI"

Reçinelerin belli süre işlem gördükten sonra kirlendiğinden dolayı temizlenmek üzere sülfürik asit ve kostik ile yıkanarak tekrar iş yapar duruma getirildiğini iddia eden Akkoç, "Bizlerin iddiası reçine değişiminden sonra yeni alınan reçinelerin bizim sistemimize uygun olmamasından dolayı bunların temizleme işleminde kullanılan bu kimyasallarda yüzde 50'ye yakın bir artış olduğu ve bu sebeple de kamu zarara uğratıldığı şeklinde. Atık su havuzunda toplanan 100 tonun üzerinde asit yoğunluklu ve çevre için çok tehlikeli olan bu atık suyun nötrleştirme işlemi için gerekli 1 buçuk ton kostiği harcamayarak nötrleştirmeden santralin yakınında bulunan Tatarköy'ün deresine deşarj etmiştir. Bu tespitlerimizden sonra 2009 yılında aynı dosyaya ilave edilmek üzere yetkili kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 4 yılı aşkın süredir devam etmekte olan davayı kazanarak yetkililerin 5 ay ceza almasını sağladık" şeklinde konuştu.

"ASİT YÜZÜNDEN ÇİFTÇİLER ZARAR GÖRDÜ"

Santralin arıtmadan bıraktığı atıklar yüzünden çiftçilerin zarar gördüğünü kaydeden Kızıltan ise, "Köylüler ve çiftçiler dereye arıtılmadan bırakılan atıklar yüzünden zarar gördü. Çevreye doğaya karşı işlenen bir suç vardı ve biz bu suça karşı duruş sergileyerek haklı olduğumuz davayı kazandık" ifadelerine yer verdi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çevreci İşçiler Hukuk Mücadelesini Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement