Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda ekim-kasım aylarındaki yağış yetersizliğinin hububatı olumsuz etkileyebileceği ve hububatın toprağın yüzeyine çıkması için gece oluşacak sise bile ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, düzenlediği basın toplantısında, ovada geçen yıl yağışı bol iklim şartlarının yaşandığını söyledi.
Konya Ovası'nda 1,6 milyon hektar alanda yağışa bağlı tarım yapıldığını aktaran Çalış, ekim-kasım aylarında ise ovada kurak dönemin geride bırakıldığını dile getirdi.
Çalış, yılın mayıs ve haziran aylarında düşen yağışın toprakta yeteri kadar nem oluşturduğunu, tohum döneminde çiftçinin bu avantajı kullandığını ifade etti.
Eylül-ekim döneminde 72 milimetre yağış düştü
Konya Ovası'nda 2014 yılı eylül-ekim aylarında 235 milimetre yağış düştüğünü aktaran Çalış, bu yıl ise aynı dönemde 72 milimetre yağış düştüğünü bildirdi.
Çalış, yağış düzensizliğinin de hububatı olumsuz etkilediğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Şu anda yağışın bir damlasına, gece oluşacak sise bile ihtiyacımız var. Hububat çimlendi fakat toprağın yüzüne çıkamadı. Önümüzdeki günlerde yağış gerçekleşir, toprak altındaki hububat yeryüzüne çıkarsa ve kışa bu durumda girersek zararımız az olur. Tabii bu şartlarda geçen yılki rekolteye göre bir miktar azalma olacaktır. Bunu da şubat ayına kadarki süreç belirleyecektir. Müdahale şansımız yok. Ovanın büyük bölümünde doğaya göre, yani yağışa bağlı tarım yapılıyor. Biz de sulama imkanlarının artırılmasına yönelik projeler hazırlıyoruz. Böylelikle iklim şartlarından daha az etkileniriz."
Son Dakika › Yerel › Çiftçinin Sise Bile İhtiyacı Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?