"Çorum Mutfağına Güzelleme" Kitabı Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

"Çorum Mutfağına Güzelleme" Kitabı Tanıtıldı

"Çorum Mutfağına Güzelleme" Kitabı Tanıtıldı

Çorum mutfağının unutulmuş lezzetlerinin günümüze aktarılması amacıyla hazırlanan "Çorum Mutfağı'na Güzelleme" adlı kitap çıktı.

05.05.2012 20:25

Çorum mutfağının unutulmuş lezzetlerinin günümüze aktarılması amacıyla hazırlanan "Çorum Mutfağı'na Güzelleme" adlı kitap çıktı.

Çorum Valiliğiyle ortak bir çalışmanın ürünü olan kitap 6 ay süren hazırlık süreci sonunda 14 yazar tarafından Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni Nilhan Aras'ın editörlüğünde kaleme alındı. Kitap 4 bölüm ve 14 ana metinden oluşuyor. Çorum mutfağı üzerine araştırma yapan herkesin başvuracağı geniş tabanlı bir kaynak olan "Çorum Mutfağı'na Güzelleme"sinin en önemli özelliği ise yaklaşık 175 kaynak kişi ile yapılan görüşmelerin sonucu hazırlandı. Kitabın son bölümü 150 kaynak kişiden alınan 110 yöresel yemeğin tarifinden oluşuyor. Bu 110 yemek versiyonlarıyla birlikte 150'yi buluyor.

Metro Kültür Yayınları tarafından hazırlanan kitap için İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen kitabın tanıtım toplantısına Çorum Valisi Nurullah Çakır, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum milletvekili Salim Uslu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, eski Devlet Bakanlarından Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Fatih Kaymakamı Hasan Karakaş, Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Yapraklı Kaymakamı Canan Ersöz, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan ve Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni Nilhan Aras, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, ÇESİAD Başkanı Mehmet Yıldırım, SİNPAŞ GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Çelik, işadamı Ömer Derindere, İHA Bölge Müdürü Bülent Özkaleli, ünlü gurmeler Buket Uzuner, Vahap Munyar, Mehmet Yaşin, Nedim Atilla, Ali Esat Göksel, Abdurrahman Yıldırım, Nevin Halıcı, Selin Gökyıldız, Ahmet Çelik, Müge Akgün, Atilla Dorsay, Faruk Şuyun, Aylin Öneytem, Sahrap Soysal, Cengiz Çamlıbel, İlker Uğurlu, İlkay Kınık, İhsan Yılmaz katıldı.

FAST FOOD KÜLTÜRÜ GELENEKSEL YEMEKLERİN UNUTULMASINA YOL AÇTI

Tanıtım toplantısında konuşan Vali Nurullah Çakır, fast food kültürünün mutfaklardaki geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemeklerin unutulmasına yol açtığını açıkladı.

Geçmişle bugün arasında bir köprü kuran yemek kültürünün yaşanılan coğrafya da binlerce yıl boyunca biriken ayrıntıları sofralara taşıdığını belirten Vali Nurullah Çakır, yemek sayesinde doymanın, tatmanın yanı sıra zamanda yolculuk yapıldığını belirtti.

Yemeğin lezzet serüvenin ateşin keşfiyle başladığını kaydeden Vali Çakır, tariflerin nesilden nesile sözlü ve yazılı olarak aktarılırken, tatlarla yerelden evrensele bir yol açıldığını kaydetti.

Her toplumun yemek kültüründe yaşanılan coğrafyaya özel farklılıklar olmakla birlikte, toplumlar arası çeşitli kültürel etkileşimleri içinde barındıran benzerliklerde barındırdığını anlatan Vali Çakır, "İnsanoğlu varolduğu günden bu yana doğada bulduğu her canlıyı kendi beslenme alışkanlıklarına nasıl adapte edeceğini düşündü. Toplumların tarihi biraz da geçmiş birikimlerin sonucu ortaya çıkan yeme içme biçimlerinin yarattığı mutfak kültürüyle birlikte yazılmıyor mu?"dedi.

Yemek kültürünün de toplumsal değişim sürecinden payını aldığına dikkat çeken Nurullah Çakır, "Eski çağlarda Anadolu, toplu olarak yemek yeme törenlerine sahne olmaktaydı. Düğünler, savaşlar ve ölü defin törenleri, hep birlikte sofraya oturma geleneğinin yaşandığı alanlardı. Günümüzde de, Anadolu'da düğünler başta olmak üzere mevlitlerde, bayramlarda, doğum ve sünnet kutlamalarında kalabalık bir sofrada yemek yenilir. Büyük kentlerde ise zaman daima kısıtlıdır. Buda insanları ayak üstü kısa zamanda tüketilecek hazır yiyeceklere yöneltir. Gençlerin pek rağbet etti "fast food" kültürü mutfağımızda geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemeklerin neredeyse unutulmasına yol açmakta" ifadelerini kullandı.

Çorum mutfağı güzellemesinin derin bir mutfak kültürüne sahip Anadolu coğrafyasında önemli bir lezzet durağı olan Çorum'un yemeklerinin yaşatılmasını amaçladığını anlatan Çakır, konuşmasında şunları kaydetti; "Bu yapıtın ilk tohumu Hititlerden Günümüze Çorum Mutfağı yemek yarışmasında atıldı. Yöresel mutfak kültürümüzün tarihsel yolculuğunda bugünden geleceğe nelerin kalacağını görmek, bunları kayıt altına alabilmek, yapılan yarışmanın sonucunda bize ulaşan çok sayıdaki değerli tarif ve bilginin sonraki nesillere en sağlıklı biçimde aktarılmasını sağlamak için, bir kitap hazırlığıyla birlikte eş zamanlı olarak Türkiye'de bir ilk olan Gastoronomi yolu ekoturizm çalışmasını öngördük. Çorum mutfağı için gerçek bir güzelleme olduğuna inandığımız kitabımız, sözel dünyada kaybolma riskiyle karşı karşıya kalan yemek tarifleri ve hazırlama yöntemlerini hazır hale getirerek kalıcı olmayı ve daha fazla sayıda insana ulaşmayı hedeflemektedir. Herkesi Çorum mutfağının vazgeçilmez lezzetlerini tatmaya davet ediyorum"

ÇORUM'UN MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN TANITIMINI AMAÇLIYORUZ

Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni Nilhan Aras, tüm zenginliğine karşın şimdiye dek kendisini gösterememiş Çorum mutfak kültürünün tanıtımını amaçlayan bu kitapta konunun olabildiğince fazla bakış aracılığıyla bir çok pencereden alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Kitabın özverili bir ortak çalışmanın ürünü olduğunu dile getiren Aras, "Çorum mutfak kültürü envanterine hizmet edecek olan bu çalışmanın temeli olan elimizdeki alan çalışması notlarının gelecek için korunması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arşivine teslim edilecek. Bu kitabın hazırlanmasında başta Vali Nurullah Çakır olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz"

Yapılan konuşmaların ardından Vali Nurullah Çakır, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan ve Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni Nilhan Aras'a Hitit figürlü tablet verdi.

ÇORUM YEMEKLERİ İKRAM EDİLDİ

Tanıtım toplantısının ardından yemeğe geçildi. Yemekte toplantıya katılanlara Kıtırlı düğün çorbası ve peynirli yufka dürümü, söbelek dolması, kuzu tandır, madımaklı pastırmalı bulgur pilavı, Çorum sıkma baklavası ikram edildi.

Türkiye'nin en ünlü yemek gurmeleri ve köşe yazarlarının da katıldığı yemekte Çorum mutfağı tam not aldı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Çorum Mutfağına Güzelleme' Kitabı Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement