Çorum'un İlk Madalyalı Kadın Kan Bağışçısı - Son Dakika
Yerel

Çorum'un İlk Madalyalı Kadın Kan Bağışçısı

Çorum\'un İlk Madalyalı Kadın Kan Bağışçısı

Çorum’da düzenli olarak kan bağışında bulunan bir ev hanımı Kızılay tarafından bronz madalya ile ödüllendirildi.

08.07.2014 13:43

Çorum'da düzenli olarak kan bağışında bulunan bir ev hanımı Kızılay tarafından bronz madalya ile ödüllendirildi.

Çorum'un ilk madalyalı bayan kan bağışçısı olan Şaziye Kıdıkoğlu'na bronz madalyasını Kızılay Çorum Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Yeşim Yılmaz ve Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Yasemin Çal tarafından verildi. Kurtardığı hayatlar adına Kıdıkoğlu'na teşekkür eden Yılmaz, tüm bayanları kan bağışında bulunmaya davet etti.

Çorum Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Yeşim Yılmaz, düzenli gönüllü kan bağışçılarının yüzde 90'nın erkek bağışçılar olduğunu söyledi.

Türkiye'de bayan kan bağışçısı oranı yüzde 10 iken, gelişimini tamamlamış ülkelerde bu oranın oranı yüzde 40'lar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Dr. Yeşim Yılmaz, "Bayan kan bağışçısı oranının az olmasının en önemli nedeni bir takım önyargılardır. Bu önyargıların zaman içerisinde aşılacağını ve bayan kan bağışçısı sayılarımızın artacağını düşünmekteyim. Bu inancımı bu yılki gönüllü kan bağışçıları kutlamalarında madalya hak eden bağışçılar içerisinde ilk kez bir bayan bağışçının da bulunması desteklemektedir" dedi.

Türkiye'de gönüllü kan bağışının oldukça yeni bir kavram olduğunu hatırlatan Yılmaz, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı "Güvenli Kan Temini Programı" kapsamında kan toplama sorumluluğunun tamamen Türk Kızılayı'na verilmesiyle birlikte ülkede gönüllü kan bağışının gündeme geldiğine dikkat çekti.

Yılmaz, 2005 yılından bugüne kadar Türk Kızılayı'nın yaptığı kan bağışı kampanyaları ve kan bağışı eğitim seminerleri neticesinde düzenli kan veren gönüllülerin sayısında her geçen gün artış olduğunun altını çizdi.

2013 yılı itibariyle yatan hastaların kan ihtiyacının yüzde 80'inin Türk Kızılayı'na yapılan gönüllü kan bağışlarıyla karşılandığını anlatan Kızılay Çorum Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Yeşim Yılmaz, Çorum'da bu oranın yüzde 90'nın üzerinde olduğunu açıkladı.

Türk Kızılayı'nın amacının tüm hastaların kan ihtiyacını karşılayabilir duruma gelip, hasta yakınlarının tamamını 'sokak, sokak' kan aramaktan kurtarmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu amaç doğrultusunda kan toplama faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

2010 yılında hizmete açılan Çorum Kan Bağışı Merkezi'nce her yıl 14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nün de madalya törenleri düzenlenerek düzenli, gönüllü kan bağışçılarını ev ve iş yerlerinde ziyaret edip çeşitli etkinliklerle bu özel günü kutladıklarını anlatan Yılmaz, "Türk Kızılayı'nın kan bağışçıları için uyguladığı madalya sisteminden bahsetmek gerekirse 12 kan bağışı yapan gönüllülere bronz madalya, 25 kan bağışı yapan gönüllülere gümüş madalya ve 35 kan bağışı yapan gönüllülere altın madalya takdimi yapılmaktadır. 2014 yılında Çorum Kan Bağışı Merkezinin düzenli gönüllü kan bağışçıları içerisinde 72 tanesi bronz madalyayı hak etti" ifadelerini kullandı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çorum'un İlk Madalyalı Kadın Kan Bağışçısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement