Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkede hiç kimseye ama hiç kimseye buçuk muamelesi yapılamaz. Hele benim Roman kardeşlerime buçuk muamelesi yapılmasına, onların ayrımcılığa, dışlanmaya maruz bırakılmasına bizim tahammülümüz olamaz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanlar Konfederasyonu tarafından düzenlenen "Büyük Roman" Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, İsrail'i, İsrail vahşetini eleştiren en hafif bir yazı, resim veya karikatürün dahi antisemitizm suçlamasına maruz kalabildiğini belirterek, antisemitizm yaftasının yazar, çizer ve düşünürlere diz çöktürebildiğini, geri adım attırabildiğini, özür diletebildiğini ifade etti.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kadın haklarından bahsedenlere sesleniyorum; bütün dualarında, her gün 'Ey Tanrım, beni iyi ki kadın yaratmadın' diyen Musevilere karşı niye sesinizi çıkarmıyorsunuz? Her gün, bütün dualarında, 'Bizi iyi ki kadın yaratmadın.' Bu nedir? Kadını bu kadar aşağılayan bir anlayış, bir mantık olabilir mi? Bu, tabii tahrif edilmiş bir Tevrat'ın ortaya koyduğu neticedir. Aynı hassasiyeti İslam'a karşı veya İslam karşıtı olanlara İslami değerleri tahkir edenlere göstermediklerini görüyoruz. Museviliği değil, İsrail vahşetini, İsrail terörünü eleştirmek, antisemitizm suçlamasına maruz kalırken Müslümanların en kutsal değerlerine yapılan alçakça saldırıları, bırakınız İslamofobiyi, ayrımcılık olarak dahi görmüyor, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriyorlar. Ben, İslamofobya noktasında attığım adımdan önce antisemitizmi İslam dünyasında lanetleyen, kınayan ilk başbakanım. Çünkü ben, İsrail vatandaşının da Musevi'nin de beni yaradan Allah tarafından yaratıldığına inanan bir insanım ama onlar, bizim baktığımız gibi bakmıyorlar."
"Romanlar, bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır, birinci sınıf insanlarıdır"
Türkiye'nin Ortadoğu'daki vahşete ve Batı'da tırmanan ırkçılığa karşı sessiz kalmayacağını vurgulayan Erdoğan, her türlü ırkçılığın ve ayrımcılığın şeytani olduğunu cesaret ve kararlılıkla vurgulamaya devam edeceklerini dile getirdi.
Erdoğan, şunları söyledi:
" Kardeşlerim, burada bir kez daha şu hususu vurgulamak isterim. Romanlar, 78 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının her biri gibi bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır, birinci sınıf insanlarıdır. Romanlara ya da bir başkasına yapılan ırkçı ve ayrımcı yaklaşımların tamamı, bizim ayaklarımızın altındadır. Bu meseleyi inşallah daha ideal anlamda çözüyoruz, çözmeye devam edeceğiz. Birbirimizi dinleyecek, anlayacak, birbirimizin sorunlarına, dertlerine kulak verecek, inşallah tüm ayrımcı yaklaşımları sona erdireceğiz. Bugün burada tüm samimiyetimle tekrar söylüyorum, bu ülkede hiç kimseye ama hiç kimseye buçuk muamelesi yapılamaz. Hele benim Roman kardeşlerime buçuk muamelesi yapılmasına, onların ayrımcılığa, dışlanmaya maruz bırakılmasına bizim tahammülümüz olamaz."
"Sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesine bekliyorum"
Erdoğan, Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ifadeler içeren 2510 sayılı İskan Kanunu'nun 2006'da değiştirildiğini ve ayrımcı ifadelerin kaldırıldığını aktararak, Polis Talimatnamesindeki Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ifadelerin de kaldırıldığını bildirdi.
Tarihi bir adım atarak 2009'da 5 federasyon ve 80 dernek temsilcisinin katılımıyla Roman Çalıştayını topladıklarına işaret eden Erdoğan, "İnşallah şimdi sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesine bekliyorum. 36 ilden 5 federasyon ve 980 dernek temsilcilerini inşallah tüm Romanlar adına Cumhurbaşkanlığı Külliyesine bekliyorum" dedi.
Roman vatandaşların ilk kez bir hükümet tarafından, başbakanlığı döneminde muhatap alındığını anımsatan Erdoğan, Romanların ortak bir platformda dertlerini ve sıkıntılarını anlatma fırsatı bulduklarını kaydetti.
Roman vatandaşların barınma ve konut sorunlarını çözme noktasında son derece önemli projelerin TOKİ tarafından başlatıldığını anımsatan Erdoğan, TOKİ'nin inşa ettiği birçok konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, bazı projelerin de hızla devam ettiğini söyledi.
Erdoğan, "Roman vatandaşlarımız için tabii ki onların kültür, gelenek, yaşam biçimlerini azami ölçüde dikkate alıyoruz. Konutlarla birlikte sağlık tesislerini, dini tesisleri, eğitim tesislerini, sosyal tesisleri de unutmuyor, onları da inşa ediyoruz. İşsizlik ve mesleki eğitim, sağlık, örgütlenme, ayrımcı düzenlemeler ve kolluk kuvvetlerinin yaklaşımı konularında sorunların inşallah takipçisi oluyoruz" diye konuştu.
Eğitimin önemini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ben burada tüm Roman kardeşlerime sesleniyorum. Çocuklarınızı lütfen okullara gönderin. Özellikle de kız çocuklarınızı okula göndermenizi, eğitimden onları mahrum bırakmamanızı bir kez daha sizlerden Cumhurbaşkanınız olarak rica ediyorum. Sadece çocuklar değil, okuma yazma bilmeyen tüm Roman kardeşlerimin de bir an önce okuma yazma öğrenmesini istiyorum. Yaşı geçmiş olabilir. Okuma yazmanın yaşı yoktur. Biz yaş itibarıyla da yaşı geçmiş olanlara da okuma yazmayı öğretiriz. Lütfen önyargıların giderilmesi noktasında sizler hassasiyetinizi ortaya koyun. Türkiye genelinde sizlere yönelik yanlış algılamaları ve önyargıları hep birlikte yıkalım. Yoksulluğu, eğitimsizliği, kötü barınma şartlarını, sosyal sorunları, ekonomik sorunları hep birlikte aşacak güce ve kararlılığa sahibiz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben, Roman kardeşlerimin, kanalizasyonlarının açıkta aktığı yerlerde yaşamasını istemiyorum. Roman kardeşlerimin, şöyle berbat barınaklar içerisinde yaşamasını istemiyorum. Onların da insanca yaşamalarını istiyorum" ifadesini kullandı.
Dar gelirli gruplara yönelik TOKİ'de planlamaların ve projelerin yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Buralardan istifade etmek suretiyle alt gelir gruplarına yönelik, meslek edindikten sonra ödeme kolaylıkları olan adımlarımız var. Bunlarla beraber biz, Roman kardeşlerimizi inşallah onlara uygun yapılacak bu konutlarda görmek istiyoruz" diye konuştu.
"İnşallah birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz. 78 milyonun bir, beraber ve kardeşçe yaşadığı yeni Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu düşüncelerle sözlerime son verirken bir kez daha sizlerle buluşmanın, sizlerle hasret gidermenin memnuniyeti içinde olduğumu vurgulamak istiyorum. Şahsınızda tüm Roman kardeşlerime selamlarımı iletmenizi sizlerden rica ediyorum. Neşeniz bol olsun. Nefesiniz, sesiniz, coşkunuz, heyecanınız bu gök kubbeden asla silinmesin, asla eksilmesin. Şahsıma tevdi ettiğiniz ödül için bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yolunuz, bahtınız açık olsun diyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyor, Allah'a emanet ediyorum."
"14 Mart Türkiye'de Romanlar Günü olsun"
Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar da törendeki konuşmasına, "Hoşgeldiniz dünya lideri, selam olsun Uzun Adam'a, selam olsun bu memleketin adamın dibi olana" diyerek başladı.
Erdoğan'ın, 14 Mart 2010'da İstanbul'da Romanlarla bir araya gelmesinin devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Çokyaşar, her yıl 8 Nisan'da Dünya Romanlar Günü'nün kutlandığını anımsatarak, "Türkiye'de gerçek Romanlar Günü, devletimiz destek versin, bundan sonra her yıl 14 Mart'ta kutlansın istiyorum" dedi.
"Romanlar bu ülkenin birliği, dirliği ve büyük Türkiye Devleti için var. Demokrasi ve kardeşlik projesine destek olmak için var" diye konuşan Çokyaşar, herkesin kardeş olduğunu anlatmaya çalıştıklarını kaydetti. Çokyaşar, Roman dernekleri temsilcileri olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan'ı ziyaret etme isteklerini de iletti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Büyük Roman Ödülü"
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki "Büyük Roman Ödülü" töreni, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası'nın mini konseriyle başladı.
"Lale Devri" ve "Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda" şarkılarının seslendirildiği konserde, solist Aysun Taşçeşme "Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda" şarkısının sözlerini değiştirerek şöyle okudu:
"Sizinle başladı büyük değişim, yeni Türkiye'dir asıl gelişim/ Haklı yolunda dimdik duruşun, bir ışık oldu tüm mazlumlara/ Elli sente muhtaç kara günlerden, IMF'ye borç verir günlere geldik/ 'One minute' bir milat oldu onlara, zalimlere hesap sorarak geldik."
Erdoğan da, şarkının nakaratında Taşçeşme'ye eşlik etti. Salondaki Romanların, "İlle de Roman Olsun" şarkısının çalınmasıyla yerlerinde oynamaları renkli görüntüler oluşturdu.
Konuşmaların ardından, Bursa Romanlar Federasyonu Başkanı Rahmi Tura, Erdoğan'a, "Fahri Roman" unvanı verdiklerini söyledi.
Türkiye Romanlar Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar ile Tura, Erdoğan'a "Büyük Roman Ödülü"nü takdim etti. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve diğer ilgililerin de sahneye davet edilmesiyle fotoğraf çektirildi. Romanlar yoğun ilgisi nedeniyle sahnede yoğunluk yaşandı.
Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.
- Bursa
Son Dakika › Yerel › Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?