Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. - Son Dakika
Yerel

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr.

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr.

25.01.2012 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Vehip Ertuğrul, halk arasında cüzzam olarak bilinen lepra hastalığında, hastaların erken tanı ile topluma kazandırıldığını bildirdi.

Vehip Ertuğrul, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 500 bin yeni lepra hastasının tedaviye alındığını belirtti.

Lepra hastalığının, ön yargılar, yanlış inançlar ve bilgisizlik nedeniyle hala korkulan bir hastalık olduğunu ifade eden Ertuğrul, şöyle konuştu:

"Halk arasında cüzzam olarak bilinen lepra hastalığında, erken tanı ile hastalar topluma kazandırılıyor. Lepraya bağlı olarak doku bozukluğu ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde lepraya bağlı doku bozukluğu önlenebilmektedir. İnsanların çoğu, bu hastalığa karşı doğal bir bağışıklığa sahiptir ancak az oranda kişide, bu doğal bağışıklık mevcut değildir. Bu kişiler daha çok lepralı hastaların yakınlarıdır. Eğer bu dirençsiz kişilerin yakın çevrelerinde, aile fertlerinde halen dışarıya lepra basili çıkaran tedavisiz bir lepralı hasta varsa ve bu kişiyle uzun süreli ve yakın teması olmuşsa, bunun sonucu olarak damlacık yoluyla alacakları çok sayıdaki lepra basili nedeniyle hastalığa yakalanabilirler. Bulaşma genellikle aynı aile içindeki büyüklerden 10-11 yaşına kadar olan çocuklara yönelik olarak ortaya çıkmaktadır."

Ertuğrul, teşhisi gecikmiş ve tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görülmemiş durumlarda 10-15 yıl sonra sakatlıklar gelişebileceği, bu yüzden belirtilerden birkaçının olması halinde bir cildiye uzmanına başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

- DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement