Depresyonda Doğru Bilinen Yanlışlar - Son Dakika
Yerel

Depresyonda Doğru Bilinen Yanlışlar

Depresyonda Doğru Bilinen Yanlışlar

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist: ''Gerek hastalık, gerekse ilaç konusunda yapılan anlamsız yorumlar, depresyon hastalarının zaten azalmış özdeğer ve özsaygılarını daha da düşürüyor'' ''Depresyon hastaları, yakınlarının kendilerini anlamamasından ve kızmasından şikayetçi''

08.09.2014 14:04

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Sümer Öztanrıöver "Gerek hastalık, gerekse ilaç konusunda yapılan anlamsız yorumlar, depresyon hastalarının zaten azalmış özdeğer ve özsaygılarını daha da düşürüyor" dedi.

Öztanrıöver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depresyonun tüm dünyada en çok görülen ve en çok öldüren ruhsal hastalık olduğunu belirtti.

Depresyonun içsel ve dışsal nedenlerle oluşabildiğini ve beyinde işlev bozukluğuna yol açtığını ifade eden Öztanrıöver, "Özellikle ülkemizde psikiyatrik hastalıkların yeterince anlaşılamaması, hatta güçsüzlükle damgalanması, hastalığa yakalananların hastalıkla mücadelesini engeller niteliktedir. Gerek hastalık, gerekse ilaç konusunda yapılan anlamsız yorumlar, Depresyon hastalarının zaten azalmış özdeğer ve özsaygılarını daha da düşürmektedir" diye konuştu.

Depresyonda olan bir kişiye "Hastalığı kendi gücünle yenmelisin. Kafana takmazsan geçer, ilaç kullanmana gerek yok" denilmesinin doğru olmadığını vurgulayan  Öztanrıöver, bu durumun faydadan çok kişiye zarar vereceğini belirtti.

Öztanrıöver, "korkan birine 'korkma', üzülen birine 'üzülme', endişelenen birine 'endişelenme' demekle duygu asla yok olmaz. Bu yüzden depresyon hastaları, yakınlarının kendisini anlamamasından ve kızmasından şikayetçidir. 'Keşke kolum kırılsaydı, hatta kanser olsaydım, hastalığımı onlara gösterebilseydim' diye düşünür. Kendini işe yaramaz, beceriksiz ve sevdiklerine yük olarak görür. Bu durum kişinin suçluluk hislerini artırarak intihar düşüncelerini besleyecektir" dedi.

Depresyon hastalarında bir diğer yanlış inanışın 'Depresyon ilaçlarına sakın başlama, alışkanlık yapar. Sonra hiç bırakamazsın ve beynine zarar verirsin'  demek olduğunu aktaran Öztanrıöver, aslında tedavi edilmeyen depresyonun beyin hücrelerinde kalıcı hasra neden olduğunu belirtti.

-"Depresyon ilaçları alışkanlık yapmaz"

Tedavi edilmeyen depresyonun unutkanlığa ve bazı entellektüel yeteneklerde körelmeye yol açtığını anlatan Öztanrıöver, depresyon ilaçlarının beyni zarar görmekten koruduğunu ve alışkanlık yapmadığını vurguladı.

Psikiyatristlerin hastalarına sadece ilaç vermediğini, onlarla konuşarak depresyonun altındaki nedenleri de araştırdığını anlatan Öztanrıöver, konuşmasına şöyle devam etti:

"Psikiyatrınız size sadece ilaç vermeyecektir. Psikoterapi ile de depresyonunuzun altındaki olası nedenleri, yaşam tarzınızı da gözden geçirecektir. Örneğin 'Hayır' demekte zorlandığınızı tespit edebilir ve bunun depresyonunuzu beslediğini ve 'Hayır' demeniz gerektiğini size söyler. Sizse bunu yapmayı göze alamazsınız ve belki depresyonunuzla arasında bir bağlantı da göremeyebilirsiniz. Sadece verilen ilaçları kullanmayı seçersiniz. Bir süre sonra biraz düzelirsiniz. Sonra hastalık tekrarlar. İlaçlarınız değiştirilir. Yine biraz düzelirsiniz. Ancak hastalığınız yine tekrarlar. Sanki ilaçlar sizde zamanla etkisini yitiriyor gibidir. İlaçların sizi kötü yaptığını zannedersiniz. İlaçlarınızı tamamen bırakırsınız ve daha da kötü olursunuz. Depresyonun en etkin tedavisi Psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte kullanımıdır. Bu yüzden Depresyon tedavisini, komşunuzun önerdiği bir ilaçla ya da farklı branştan bir hekimle değil, Psikiyatrınızla sürdürmeniz en doğrusu olacaktır." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Depresyonda Doğru Bilinen Yanlışlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement