Dikey Tarım Aparatıyla Rehabilite Olacaklar - Son Dakika
Yerel

Dikey Tarım Aparatıyla Rehabilite Olacaklar

Dikey Tarım Aparatıyla Rehabilite Olacaklar

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Ergene Karamusul Köyü Yardımlaşma derneği üyelerinden Gülcan Kırım ve Çerkezköy'den Eski Kadınlar El Ele Derneği Başkanı Nurhan Altıntaş Çevre duyarlılığı açısından yeni bir proje geliştirmek adına Türkiye...

27.09.2013 11:51

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Ergene Karamusul Köyü Yardımlaşma derneği üyelerinden Gülcan Kırım ve Çerkezköy'den Eski Kadınlar El Ele Derneği Başkanı Nurhan Altıntaş Çevre duyarlılığı açısından yeni bir proje geliştirmek adına Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesine iki adet test amaçlı 'Dikey Tarım Aparatı' getirdi.

Konu hakkında bilgi veren KÖYMAK Kimyevi Madde tarım ürünleri yetkilisi İsa İnan, "Bu aparat iklimsel şartlarda bitkilerin zarar görmemesi için tasarlandı. Kendi başına sera gibi kullanılabiliyor. Herhangi bir ekipman gerekmiyor ve sadece bitkinin gelişim evrelerini takip etmek gerekiyor" dedi.

Aparatın topraksız tarım ve daha az yerde daha fazla ürün yetiştirmek için tasarlandığını belirten İnan, "Yetişen ürünlerin organik olması da aparatın hem çevreci hem de insan sağlığı açısından faydalı olduğunu göstermektedir. Aparatın ömrü 3 yıldır ve aparat sayesinde 1 metre kare alanda 50 kök domates yetiştirmek mümkün olmaktadır. Çerkezköy'de bu ürünü engellilerle tanıştırıp rehabilite etmek ve üretmeyi amaçlıyoruz. Engelli kardeşlerimizle birlikte ekim işini yapacağız ve bundan sonrasını kendileri takip edecekler. Bunu takip edecek bir kişinin kendine olan öz güveni artacak ve psikolojik olarak da rahatlamış hissedecek. Bu ekipman sayesinde tarımsal aletlerin ortadan kalkmasıyla birlikte engelli kardeşlerimiz içinde bir gelir kapısı olacak" diye konuştu.

Konu hakkında açıklama yapan Karamusul Köyü Yardımlaşma Derneği Üyesi Gülcan Kırım ise şunları söyledi; "Bugüne kadar birçok sosyal projelere imza attık. Çevre duyarlılığıyla ilgili olarak bir proje geliştirmek istedik. Dar alanda çevre kirliliği ve fabrika atıklarıyla birlikte sular çekilmiş durumda. Hava kirliliğiyle birlikte sulardaki kirlilikte had safhaya çıkınca kanser olayları artmaya başladı. İnsanlarımız güvenli gıda tüketemez oldular ve yaptığımız araştırmalar sonucunda bu aparata ulaştık. Engelli kardeşlerimiz için yaptığımız görüşmeler sonucunda iki tane aparatı deneme amaçlı getirttik. Bu aparatla birlikte engelli kardeşlerimiz istedikleri gibi ekip ürünlerini satabilecekler hem de rehabilite olacaklar"

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkan Yardımcısı Sakine Arslan, aparatın engelliler için güzel bir uğraş olacağını ifade ederek, "Engellilerimiz bahçe işleriyle ilgilenemiyorlar ama bu aparat sayesinde istedikleri gibi ürün ekerek takibini gerçekleştirebilecekler. Yönetim olarak aldığımız karar doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma vakfı aracılığıyla gerekli başvurularımızı yaparak bu aparatlardan derneğimizin bahçesine isteyeceğiz. Artık üyelerimiz derneğimizde gönüllerince vakit geçirerek üretmenin tadını çıkaracaklar" dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dikey Tarım Aparatıyla Rehabilite Olacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement