Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesinde uzun süreden beri diyaliz hastası olan İlmuddin Öncü'nün rahatsızlığı annesinden alınan böbrek ile son boldu. Annesinin obezite rahatsızlığından dolayı böbrek naklinin yapılabilmesi için aylarca yaptığı diyetin ardından gerçekleştirildi.
Konu hakkında bilgi veren Opr. Dr. Nurettin Ay, tüm hastaların iyi bir ekip çalışması ile üst düzey tedavi gördüklerini belirterek,"Organ naklinde en önemli husus, hastanın nakilden sonra Doktoruna ulaşabilmesidir. Burada hastanemize en uzak mesafe 4 saatlik bir mesafe. Hasta 4 saat içerisinde en geç hasta nakil merkezimize ulaşabilmektedir.
TÜRKİYE'DEKİ BÖBREK KAYIPLARININ EN SIK SEBEPLERİNDEN BİR TANESİ HASTA UYUMSUZLUĞU
Opr. Dr. Ay,"Bir diğer mesele de nakil merkezi uzak olduğunda bir süre sonra hastalar takiplerden yorulup sıkılmakta ve takiplerine gitmemeye başlamaktadır. Aslında Türkiye'deki böbrek kayıplarının en sık sebeplerinden bir tanesi hasta uyumsuzluğudur. Nakil merkezimiz, hastalarımıza yakın olması sebebiyle böyle bir sorun olmamaktadır. Hastalar özelikle Diyarbakır ve çevresindeki illerden, çok kısa bir süre içerisinde hastaneye ulaşıp hak ettikleri hizmeti alabilmektedir." dedi.
100. HASTA 28 YAŞINDA BİR ÖĞRENCİ
Yüzüncü hastalarının 28 yaşında olduğunu belirten Opr. Dr. Ay, "100. Hastamız İlmuddin Öncü 28 yaşında bir öğrenci. Son dönem böbrek yetersizliği nedeniyle kliniğimize başvurdu. Takiplerinde organ nakline engel bir durum olmadığını tespit ettik. Bunun üzerine donör arayışına geçtik. Annesinin uygun bir donör olabileceği ilk başta düşünüldü. Fakat annesinin bir obezite sorunu vardı. Diyetisyen arkadaşlarımızla birlikte anneyi yoğun bir diyet programına aldık. Bir ayda 5 kilo verdi ve istediğimiz düzeye kadar inebildi. Ondan sonra nakil işlemini gerçekleştirdik. Şuan hastamız taburcu aşamasında, genel durumu gayet iyi. Diyalizden kurtuldu, bundan sonra kalan ömrünü normal bir insan olarak geçirmesini temenni ederiz."
"Diyarbakır'da organ nakli merkezindeki doktorlar güven veriyordu. O yüzden burada nakil olma konusunda herhangi bir tereddüt yaşamadım" diyen 100. böbrek nakli hastası İlmüddin Öncü, "Buradaki doktorlarımızın hepsi süper, birbirinden tecrübeli. Güler yüzlü ve işlerini en iyi şekilde yapıyorlar. Allah razı olsun onlardan. Merkezde görev yapan temizlik personeline kadar herkesten kaldığımız süre içerisinde çok memnun kaldık. Diyarbakır'da böbrek nakli merkezi olmasaydı benim için bayağı sıkıntı olurdu. Gitmesi gelmesi, barınması, yemesi maddi olarak bizim için büyük sıkıntı olurdu." dedi.
"EN KÖTÜSÜ SU İÇEMEMEKTİ"
Böbrek nakli beklerken yaşadığı sorunları anlatan Öncü "En kötü şey su içememekti, çünkü fazla diyalizde kaldıkça daha hızlı kilo veriyorduk. Bu da vücudu bayağı etkiliyordu. Buna alışmak bayağı zor oluyordu. Diyalize de gelip gitmek bayağı sıkıntılı oluyordu." ifadelerini kullandı.
Böbrek Nakli Merkezi ile ilgili konuşan Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Mahmut Taş," Organ nakli merkezimizde profesyonel bir ekiple çalışmanın gururunu yaşıyoruz. Açıldığı günden bu yana 100'ün üzerinde nakil gerçekleştiren merkezimizin başarısı, canlıdan nakilde başarısının dünyadaki sayılı merkezlerin bile üzerinde olması, bizim için büyük bir mutluluk. Bölge halkı adına emeği geçen tüm personellerimize teşekkür ediyorum." dedi.
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da 100'üncü Organ Nakli Gerçekleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?