Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürlüğünce kentte tandır ekmeği üreten kadınlara önce eğitim sonra da "Yöresel Ürün Üretim Onay" belgesi verilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Yaman ve gıda mühendislerinden oluşan teknik bir heyetle Sur ilçesindeki tandır ekmeği üretim yerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Burada tandır ekmeği üreterek geçimini sağlayan kadınlarla sohbet eden Koçkaya, kadınların sorunlarını dinledi.
Koçkaya, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, tandır ekmeği ve bu ekmeği üreten kadınlara yönelik önemli projeler hazırladıklarını, amaçlarının bu tür yerel ürünlerin daha sağlıklı, kayıtlı ve izlenebilir halde üretiminin gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.
Kadınlara belirli standartlarda ekmek üretmeleri konusunda eğitim vermek istediklerini dile getiren Koçkaya, "Son yıllarda köyden kente göçün yoğun yaşandığı Diyarbakır'da, insanların köy yaşamında tükettiği tandır ekmeğini, kent yaşamında da zaman zaman tüketme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Biz müdürlük olarak bunu 'Gıda Kodeksi' kapsamında uygun bir hale getirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda gıda mühendislerimiz bir müfredat hazırlayarak kadınlara anlaşılır bir dille eğitim vermek için hazırlıklara başladılar. Eğitimin ardından bulaşıcı hastalık yönünden muayeneleri yapılacak kadınlara üretim onayı vermeyi planlıyoruz" dedi.
-Yöresel ürünlerin geleneksel yöntemle üretimi-
Koçkaya, 5996 sayılı kanunun "İstisnai uygulamalar" kısmında yer alan 44'üncü maddesinde gerekli hijyenik koşulların sağlanması ile yöresel ürünlerin geleneksel yöntemlerle üretimine izin verildiğini hatırlatarak, bu durumun gıda sektörü için olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.
Bu gelişmeden yola çıkarak söz konusu yöresel ürünün sağlıklı koşullarda üretilerek yaşatılması için harekete geçtiklerine dikkati çeken Koçkaya, şunları kaydetti:
"Düzenleyeceğimiz eğitime katılacak kadınlar belge almaya hak kazanacak. Kendi ihtiyaçlarının üzerinde üretim yaparak bunu satmak isteyen kadınlara da
'Yöresel Ürün Üretim Onay' belgesi vereceğiz. Hedefimiz gıda güvenliği şartı ile kadınların bireysel girişimlerini desteklemektir. Bu kapsamda kadınlara 5 bin tandır ekmeği ambalajı hazırlattık. Eğitime tabi tutulacak kadınlar gıda mühendisleri gözetiminde üretecekleri ekmekleri ambalaj içerisinde üretim izni ile bir marka halinde satışa sunacak. Kadınlar çok yakın bir zamanda market ve AVM'lerin ekmek reyonlarında 'Ayşe Hatun' gibi isimlerle markalaşmış, izlenebilirliği olan, güvenli ve şık ambalajlı ürünlerle tüketicilerin karşısına çıkacak. Bu hizmeti gerçekleştirirken tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız. Alın teriyle üretip kazanç elde eden herkese saygıda kusur etmemeye kararlıyız. Tandır evinde üretim yapan eli hamurlu kadınların o öpülesi ellerinden tutarak toplumda hak ettikleri saygın konuma taşımaktır."
Tandır ekmeği yapan kadınlar da kendilerine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, bu eğitimlerin gerçekleşmesi halinde kentte ekmek yaparak geçimini sağlayan kadın sayısının artmasının söz konusu olabileceğini belirtti.
- DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da Üretilen Tandır Ekmeği Markalaşma Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?