Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'da bütün dinamiklerin katılımıyla kişi başına düşen yeşil alan oranının 18,4 metrekare olduğunu, dünya ortalamasının da neredeyse 2 katına çıkan muazzam bir gelişme yaşandığını söyledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Tiyatro Salonunda "Diyarbakır Temizlik ve Çevre Sorunları" konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, küresel ısınma, ekonolojik dengenin bozulması denilen tüm konuların aslında insanlığının uyguladığı politikaların bir sonucu olduğunu belirtti.
Çevre konusunda yakın geçmişten bugüne hatırı sayılır bir bilinç oluştuğunu kaydeden Baydemir, " Türkiye'nin batı yakasında İstanbul'da yaşadıklarımız da aslında bir bilincin oluştuğunu algılamak mümkündür. Yerel yönetimler olarak çevre konusunda ciddi çabamız var. 2004 yılında göreve başladığımızda kişi başına düşen yeşil alan oranı 0,5'ti. Bugün Diyarbakır'da bütün dinamiklerin katkılarıyla kişi başına düşen yeşil alan oranı 18,4 metrekaredir. Dünya ortalamasının da neredeyse 2 katına çıkan muazzam bir gelişme yaşandı" diye konuştu.
Doğa ile insan barış içerisinde yaşamadığı sürece gerçek manada kalıcı bir barıştan söz edilemeyeceğini anlatan Baydemir, 64 milyon metreküp suyu arıtarak kentte dağıttıklarını, kullanılan suyu tekrar Dicle Nehrine arıtılarak, temizleyerek iade ettiklerini, bunun doğanın yaşam hakkına saygının ifadesi olduğunu dile getirdi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ise çevre hakkının insanın temel dengelerini koruma ve yaşama hakkı anlamına geldiğini, insanın hem çevreyi bozmamak ve korumak ile çevreyi bozanları uyarma yükümlülüğü altında olduğunu kaydetti.
İnsanın yaşadığı çevreyi devlete karşı koruma yükümlülüğü de bulunduğunu vurgulayan Keleş, "Buna dayanarak devletten bir şeyi yapması ya da yapmaması istenebiliyor. TEMA, ÇEKÜL ve Doğa Derneği gibi sivil örgütler bu alanda çalışmalar yapıyor. Tüm canlı haklarının güvence altına alınması gerekiyor. Çevre hakkında dilekçe ve dava açma hakkı da vardır. Bu hakların kaynağı 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirisidir" dedi.
Sempozyumda, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik "Bölgesel Çevre Yönetimi", Doğa Derneği Hasankeyf ve Nehirler Program Koordinatörü Tuba Kılıç Karcı "Akarsu ve Barajlar Sorunu" ve Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Güven "Diyarbakır'da Çevre Sorunları" konusunda konuştu. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › 'Diyarbakır Temizlik ve Çevre Sorunları' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?