Diyarbakır Valiliği'nce 3816 sayılı yasa kapsamında tedavi ve ilaç giderleri karşılanan Yeşil Kartlılar ile herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınması nedeniyle bilgilendirme yapıldı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, daha önce genel olarak 5510 sayılı yasanın 60'ıncı maddesine istinaden işçiler, esnaf ve sanatkarlar, şirket ortakları, mahalle ve köy muhtarları, çiftçiler, devlet memurlarının genel sağlık sigortası kapsamında olduğu, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 3816 sayılı yasaya tabi yeşil kartlıların, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, 2022 sayılı yasa kapsamında sakatlık ve yaşlılık aylığı alanlar ile geçici köy korucularının da GSS kapsamına alındığı belirtildi.
Askerliğini er olarak yapan kişiler, tutuklu ve hükümlüler ile 506 sayılı yasanın geçici 20'inci maddesine tabi bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin kurdukları emekli sandıklarına tabi personel haricindeki tüm vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına alındığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
"Daha önce 3816 sayılı yasa kapsamında yeşil kart verilerek, tedavi ve ilaç giderleri karşılanan vatandaşlar Sağlık Bakanlığı veri tabanından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı veri tabanına aktarıldı. Bu kişiler 1 Ocak'tan itibaren 5510 sayılı yasanın 60'ıncı maddesinin 1'inci fıkrasının c bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayıldı. Yeşil kartlı olup da vizesi 1 Ocak'tan sonra da devam eden vatandaşlar tedavi için TC kimlik numaraları ile Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerine ve ilaçları için de istedikleri eczaneye müracaat edebilecekler. Bu kapsamdakiler doğrudan GSS kapsamına alınmıştır. 2022 sayılı yasadan 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun kapsamında sakatlık veya yaşlılık aylığı alan vatandaşlar 1 Ocak itibariyle GSS kapsamına alınmıştır. Geçici köy korucuları da GSS kapsamına alınmıştır. Genel Sağlık sigortası kapsamına girdiği halde, 'ben böyle bir sigorta istemiyorum' demek mümkün değildir. Kişiler ya çalışmalarından ötürü sigortalı olacaklardır ya da zorunlu GSS kapsamına resen alınacaklardır. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ile yeşil kart vizesi biten vatandaşların beklemeksizin bağlı oldukları Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Vakıfa yapılan başvuru üzerine, bu kişilerin gelir testleri yapılarak, durumları Sosyal Güvenlik Kurumu-na bildirilecektir. Vakıflardan gelen bilgi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu da gerekli tescil ve aktivasyon işlemlerini yapacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu ve PTT arasında yapılan protokol gereği herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara birer tebligat gönderilecek. Bu tebligat ile ilgililerin en geç bir ay içinde bağlı oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerektiği, aksi halde resen GSS kapsamına alınıp, ayda 212,76 lira prim ödemek zorunda oldukları bildirilecek. Buna rağmen gelir testi yaptırmak istemeyenler ve ilgili vakıflara müracaat etmeyenler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen GSS kapsamına alınıp, aylık 212,76 TL prim tahakkuku yapılacaktır. Bu primler devlet alacağı hükmünde olup, Sosyal Güvenlik Kurumu prim tahsilatı açısından ilgililer hakkında icra ve haciz işlemleri yapmaya tam yetkilidir."
- DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır Valiliğinden Zorunlu Genel Sağlık Sigortasına İlişkin Bilgilendirme - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?