Doğaltaşın Sağladığı Dostluk Tüm İhracatçıya Yarayacak - Son Dakika
Yerel

Doğaltaşın Sağladığı Dostluk Tüm İhracatçıya Yarayacak

Doğaltaşın Sağladığı Dostluk Tüm İhracatçıya Yarayacak

Türk Doğaltaş sektörünün Çin’de sağladığı başarı ve dostluk diğer sektörlere örnek olacak.

15.09.2014 08:17

Türk Doğaltaş sektörünün Çin'de sağladığı başarı ve dostluk diğer sektörlere örnek olacak. Türkiye'in Çin'e yaptığı ihracatta en büyük kalemi oluşturan doğaltaş ihracatı diğer sektörlerin Çin pazarına girişinde anahtar rolü üstlenecek.

Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin Çin'deki lobi çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. 4 Ağustos 2014 tarihinde Çin'in Xiamen şehrinden Çin Komünist Partisi Xiamen Komitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Sekreteri ZHAN Cangzhou başkanlığında "Xiamen Ticaret Heyeti"ni İzmir'de ağırladıklarını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin heyetinin ziyareti sonrasında İzmir ile Xiamen arasındaki dostluğun baş döndürücü bir hızla ilerlediğini kaydetti.

Xiamen'de düzenlenen dünyanın en büyük doğaltaş fuarı olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu uzun yıllardır Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin başarıyla yaptığını hatırlatan Kaya, "Xiamen Doğaltaş Fuarı ile başlayan dostluk başka sektörleri de içine alarak kartopu gibi büyüyor. Türk doğaltaş ihracatçılarının Çin pazarında sağladıkları güven ve prestij diğer sektörlerimizin Çin'e girişinde güçlü bir referans olacak" şeklinde konuştu.

Çin Komünist Partisi ve Xiamen Belediyesi'nin, 8-11 Eylül 2014 tarihlerinde Xiamen'de düzenlenen "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı"na İzmir'i daveti üzerine fuara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında, İzmir'den güçlü bir heyetle katılım gösterdiklerini vurgulayan Kaya, "İzmir ile Xiamen arasında "Kardeş Şehir" olmanın yolunu açan "İyi Niyet Protokolü" İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ximan Belediye Başkanı LIU Keqing arasında imzalandı. 2015 yılında iki kentin "Kardeş Şehir" olmasıyla birlikte Xiamen'den büyük işadamı heyetleri İzmir'e "Alım Heyeti Organizasyonları" ile gelecek. Doğaltaş sektörümüzden sonra özellikle gıda sektörlerimizde Çin pazarına ihracatta büyük rakamlara ulaşacak. Çin'e son aylarda durgunluğa giren doğaltaş ihracatımızda yeni bir ivme kazanacak" diye konuştu.

Çin'in dünyanın ikinci ekonomisi konumuna yükseldiğini ve ilerleyen yıllarda dünyanın en büyük ekonomisi olacağına işaret eden EMİB Başkanı Kaya şöyle devam etti: "Çin ile dış ticaretimiz Türkiye aleyhine işliyor. 28 milyar dolar ithalatımız, 3 milyar dolar ihracatımız var. 25 milyar dolar dış ticaret açığımızı dengeleme çabamızın karşılığını Çin tarafında da gördük. Çinliler bizden daha fazla ürün almak istiyorlar. Özellikle zeytinyağı, kuru meyve sektörleri başta olmak üzere gıda sektörlerinin şansı çok yüksek."

ÇİNLİ YATIRIMCILAR TÜRKİYE'YE DAVET EDİLDİ

Çin'in yurtdışı yatırımlarının 2013 yılında 124 milyar dolara ulaştığını bildiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, küresel doğrudan yabancı yatırımcılar listesinde ABD'den sonra ikinci sırada yer alan Çinli yatırımcıların, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından İzmir'e yatırıma davet edildiklerini, bu davetin karşılık bulacağı mesajını da aldıklarını kaydetti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Çin'in Xiamen kentinde düzenlenen "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı'nın ardından yaptığı değerlendirmede güzel ve başarılı bir fuar gerçekleştiğini belirterek enerji sektöründe ortak yatırım ve işbirliği imkanlarına dikkat çekti.

Çin'in Xiamen kentinde 8-11 Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenen "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı"na İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş ile birlikte katılan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "'Çok kapsamlı ve başarılı bir ziyaret gerçekleşti. Başta enerji olmak üzere, gıda ve maden sektöründe işbirliği ve yatırım imkanları mevcut" diye konuştu.

Xiamen ve İzmir'in kardeş şehir olması yönündeki mutabakatı hatırlatan Yorgancılar, "Ximaen kentinde Belediye Başkanı yatırımlar konusunda geniş yetkiye sahip. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile birlikte yapılan görüşmelerde iki kentin karşılıklı potansiyelini değerlendirmek için işadamları olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilettik. Bu ziyaret ve temasların olumlu sonuçlarını en kısa sürede alacağımızı umut ediyoruz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Doğaltaşın Sağladığı Dostluk Tüm İhracatçıya Yarayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement