Dr. Aysun Kaya Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Dr. Aysun Kaya Açıklaması

Dr. Aysun Kaya Açıklaması

Özel Medline Kütahya Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.

10.04.2012 12:47

Özel Medline Kütahya Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Kaya, astımın gelişme çağındaki çocuklarda hem yaşamsal hemde sosyal hasarlara yol açtığını belirtti. Kaya, yaptığı açıklamada, "Astım sadece teşhis zorluğu ile zamanın boşuna geçmesi yanında nefes darlıkları ve hırıltı atakları ile çocuklarına yardımcı olamadığı hissine kapılan anne babalar için gerçek bir karamsarlık ve umutsuzluk nedeni olur. Anne ve babalar doğal olarak "Neden benim çocuğumda?" diye bir isyanı kendi içlerinde yaşayabilirler" dedi.

Astım tanısının bir takım testlerle tesbit edilebildiğini anlatan Dr. Aysur Kaya, "Doktorlar size çocuğunuzdaki belirtiler hakkında soru sorarak, çocuğun göğsünü muayene ederek ve soluğunu dinleyerek astım teşhisi koyabilir. Astım tanısı genellikle bir takım testlerle, en yaygın olarak da Zirve Üfleme akım hızı testiyle onaylanır. Bu testlerde çocuğunuzun akciğerlerinden dışarı ne kadar hava verebildiğini ölçmek için 'tepe değer akım sayacı' adı verilen, elde tutulan küçük bir cihaz kullanılır. Bir değer okuması yapılır ve çocuğunuza astımı kısa süreli olarak tedavi edecek etkin bir ilaç verilir. Kısa süreli ilacı kullandıktan sonra ikinci bir değer okuması alınır. Okumanın astım ilacını aldıktan sonra ilk okunan değerden çok daha yüksek çıkması durumunda, teşhis doğrulanmış olur. Bu test ancak beş yaşından büyük çocuklara uygulanabilir. Daha küçük çocuklarda astım ilacını solunum yoluyla içlerine çekmeleri istenebilir. Eğer verilen ilaç astım belirtilerin hafiflemesine yardımcı oluyorsa, çocukta yüksek olasılıkla astım vardır" diye konuştu.

Anne ve babanın çocuklarının yanında kesinlikle sigara içmeleleri gerektiğini ifade eden Kaya, "Çocukların yanında sigara içmek, astım krizlerinin şiddetini ve sıklığını artırır. Ayrıca, sigara dumanına maruz kalarak büyüyen çocuklarda astım görülme ihtimali çok daha yüksektir.Şiddetli astımı olan çocukların grip aşısı olmaları önerilir. Bu hastalıklar çocuğunuzun astım belirtilerini kötüleştirebilir.Sağlıklı bir kiloda kalmak da çocuğunuzun astım hastalığını daha iyi kontrol edebilmesine yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir kiloyu korumanın yolu, dengeli, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizden geçer. Düşük yağ içeren, lif yönünden zengin, bol taze meyve ve sebzenin

yanı sıra tam tahılları da içeren bir beslenme önerilir. Çocukların günde en az 60 dakika fiziksel aktivitede bulunmaları önerilir. Eğer çocuğunuza alerjik astım teşhisi konulmuş ise alerjik astımdan korunmak için en yaygın kullanılan ve tavsiye edilen ürünleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler: anti toz akarı yatak kılıfları, hava temizleme cihazları, anti alerjik temizlik ürünleri ve hepa filtreli elektrikli süpürgelerdir" şeklinde konuştu.

(EFE-

10.04.2012 12: 26: 29

TSI

NNNN - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dr. Aysun Kaya Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement