Dr. Aytekin Kemik: "Sahur Öğünü Kesinlikle Atlanmamalıdır" - Son Dakika
Yerel

Dr. Aytekin Kemik: "Sahur Öğünü Kesinlikle Atlanmamalıdır"

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Ramazan ayının bu yıl sıcaklara denk gelmesinden dolayı insanların daha fazla dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, "İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmelidir.

23.06.2016 17:01

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Ramazan ayının bu yıl sıcaklara denk gelmesinden dolayı insanların daha fazla dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, "İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmelidir. Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Su tüketimine özellikle dikkat edilmeli, günde en az 2 ile 2.5 litre su tüketilerek vücut susuz bırakılmamalıdır" dedi.

Ramazan'da beslenmeyle ilgili açıklamalarda bulunan Aytekin Kemik, Ramazan ayının bu yıl sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı kişilerin sağlıklarına ve beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ramazan ayında insanların beslenme düzenlerinin büyük ölçüde değiştiğini vurgulayan Kemik, "Bu ayda günde 3 ana öğün olan beslenme düzeni, günde 2 ana öğüne düşüyor. Bunun yanı sıra gün içinde 17 saat civarında bir açlık periyodu geçiriliyor. Bu sene Ramazan ayının Haziran-Temmuz ayına gelmesi ile açlık süresinin uzayacağı da göz önüne alındığında oruç tutmak isteyenlerin tükettikleri besinlere biraz daha özen göstermeleri gerekir. Ayrıca zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir. Önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin, diyabetlilerin, hamile ve emziren kadınların, karaciğer kalp ve böbrek hastalığı olanların, ağır enfeksiyon geçirenlerin, tansiyon hastalarının Ramazan ayında oruç tutmak istemeleri durumunda hekimlerine başvurmaları gerekir" şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Kemik, sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı: "İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmelidir. Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süre açlık, kabızlık sorununun artmasına da sebep olabilmektedir. Bu nedenle Ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyecekler ağırlıklı tercih edilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kuru baklagiller tercih edilerek, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Su tüketimine özellikle dikkat edilmeli, günde en az 2-2.5 litre su tüketilerek vücut susuz bırakılmamalıdır. Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme şekli ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri şeklinde tercih edilmelidir. İftarda yaşanılan açlık ile mideyi çok hızlı doldurmamak gerekir. Ani mide gerginliği tansiyonunuzun yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Beynimizin doyumu algılaması için 15-20 dakikaya ihtiyacı vardır. İftarda bir anda hızlı bir şekilde beslenmek fazla kalori alarak kilo almamıza da neden olur. Bu nedenle yemekler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Özellikle sahurda çok tuzlu yiyecekleri tüketmemeye özen gösterilmelidir. Çok yağlı yiyecekler, ağır hamurlu şerbetli tatlılar, metabolizmayı yavaşlatıp, kilo almaya sebep olacağından tüketilmemelidir. İftar zamanı uzun süren açlığın sonrasında otomatik olarak enerji yoğunluğu fazla olan besinlere yönelmek olasıdır, ancak onun yerine oruç kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açılmalıdır. 10-15 dakika sonrasında kuru fasulye, nohut, yarma ve yoğurt ile hazırlanan soğuk ayran aşı çorbası veya başka bir çorba tercih edilebilir. İftar öğününde çorbanın üstüne bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih edilebilir. İftar sofranızda farklı besinlere yer vermeye çalışın. Haftada 1-2 defa kırmızı et, 1-2 gün balık, 1-2 gün kuru baklagiller, 1-2 gün sebze yemeği beslenmenizde sağlıklı bir dengeyi kurmanızı sağlayacaktır. İftar yemeğinden 1 saat sonra yapacağınız hafif tempolu bir yürüyüş besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracak ve besinlerin sindirilmeden uykuya geçilmesine engel olacaktır." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dr. Aytekin Kemik: 'Sahur Öğünü Kesinlikle Atlanmamalıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement