Dünya Koah Günü - Son Dakika
Yerel

Dünya Koah Günü

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tedavisinde başarı için sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak ve düzenli ilaç tedavisi gerektiğini söyledi.

18.11.2015 11:22

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tedavisinde başarı için sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak ve düzenli ilaç tedavisi gerektiğini söyledi.

Dursun, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 2 milyon 700 bin kişinin ölümüne yol açan KOAH'ın ölüm nedenleri sıralamasında dördüncü olduğunu belirtti.

KOAH'ın yaygınlığı giderek artan kronik hava yolu hastalığı olduğunu vurgulayan Dursun, " Türkiye'de 5 milyon kişinin etkilendiği bu hastalık, kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en fazla ölüme neden olan hastalıktır. Her yıl 26 bin vatandaşımızın, bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9'u, hastalığa sahip olduğunun farkında değil. İnsanlarımızın KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse hem hastalıklar hem de ölümler azaltılabilir" dedi.

Dursun, KOAH'ın sinsice ilerleyebildiğine işaret ederek, "Hastalığın en kötü yanı bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur" diye konuştu.

KOAH'ın kesin teşhisi için solunum testi yapılması gerektiğine dikkati çeken Dursun, şunları kaydetti:

"KOAH'ın erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır. Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikayetleri olan sigara içicilerinde KOAH riski çok yüksektir. Bu kişilerin en kısa sürede solunum testi yaptırmaları gerekir. Günümüzdeki tedavi yöntemleri ile KOAH'lı hastaların semptomları ileri derecede hafifletilebilir, yaşam kaliteleri iyileştirilebilir ve yaşam süreleri uzatılabilir."

Dursun, hastalığın erken teşhisinin, uygulanacak tedaviyi de etkili kılacağını anlatarak, "Kişi daha önce KOAH tanısı almışsa, soğuk hava, tozlu ve dumanlı ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır. KOAH tedavisinde başarı için sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak ve düzenli ilaç tedavisi gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünya Koah Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement