Samsun Valiliği tarafından desteklenen Kadın Dostu Kentler projesi kapsamında finanse edilen İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Duyarlı Öğretmen Duyarlı Toplum" projesinin açılış toplantısı yapıldı.
İl Özel İdaresi toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Tahsin Nas ve Muharrem Aykan, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğretmenler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Zerrin Alataşı, projenin amacı ve kapsamı hakkında bilgi verdi. Alataşı, "Projemizin amacı toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet eşitliği ve eğitim, sağlık alanında cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadının istihdamdaki önemi ve mobbing konularında verilecek eğitimlerle öğretmenlerin farkındalıklarını artırarak öğrencilere olumlu rol model olmalarını sağlamak. Öğretmenin öğrenci üzerindeki etkisinden faydalanarak bugün ve gelecekte kadına bakış açısını değiştirmek. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda toplumsal duyarlılığı sağlamaktır. Projemiz Samsun'daki 17 ilçemizde görev yapan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve rehber öğretmenler arasından seçilecek toplam 60 kişi eğitime katılacaktır. Eğitime kimlerin katılacağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenecektir. Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinin öğretmen ve nüfus sayıları dikkate alınarak bu ilçelerden katılımcı öğretmen sayısı 6 diğer ilçelerimiz için 3 kişi olarak planlanmıştır" dedi.
HER BAŞARILI HAKANIN YANINDA KADIN VARDIR
Kadın ve erkek arasındaki eşitliği ortaya koyan dünya cinsiyet ayrımı raporunda Türkiye 136 ülkeden 120. sırada olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Ar-Ge Sorumlusu Muharrem Aykan, "Hepimiz dünyaya kız ya da erkek olarak geliriz. Bu bizim seçtiğimiz bir şey değildir. Ancak daha doğum öncesinde kız bebeklerin eşyaları için pembe, erkek bebeklerin eşyaları için mavi rengin tercih edilmesi ile başlayan bu süreç erkeklerin ve kadınların yapabileceği işler konusunda da yapay aydınlar üretilebiliyor. Bu çerçevede erkek ile kadın arasında toplumsal yaşama katılma düzeyi açısından farklılıklar oluşur. Kadın ve erkeğin farklı ihtiyaçların ve gücünün olduğu kabul edilmektedir. Bu farklılıkları belirleyerek 2 cinsiyet arasındaki dengeyi düzeltecek şekilde anlayışın geliştirilmesi gerekmektedir. Kadın-erkek arasında eşitliği ortaya koyan dünya cinsiyet ayrımı raporunda maalesef Türkiye 136 ülkeden 120. sıradadır. Kadının siyasi, ekonomik, toplumsal hayat ve eğitim alanındaki dengede geri bırakıldığını bu rapor açıklamaktadır. Bütün demokratik ülkelerde kadınları ön saflarda görüyoruz. Dünyanın en iyileri arasına girmek istiyorsak kadınlar ile erkekler yan yana ve omuz omuza olmalıdır. Bunu gerçekleştirmek için de yapabilecek en önemli şey, eğitimdir. Bizim kültürümüzde kadınlar aşağılanamaz, horlanamaz ve hiçbir zaman da kadınlara şiddet kullanılamaz. Türk İslam toplumunda her başarılı hakanın yanında kadın vardır. Yine her sultanın arkasında kadın vardır. Milletlerin ruh ve karakterlerinin şekillendirilmesi noktasında öğretmenler etkin bir rol oynamaktadır. Bu işlerini layıkıyla yerine getiren öğretmenler için bütün bir toplum onların eseri olacaktır" diye konuştu.
DÜNYADA KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ TÜRKİYE ÖNCÜ OLMALIDIR
Valilik olarak böyle bir çalışmayı başlatmaktan gurur duyduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, "Ne yazık ki Türkiye'de kadın-erkek eşitliği açısından 136 ülkeden 120. sırada bulunuyoruz. Bu kadar vahim bir durum varken bize çok önemli bir görev düştüğünü görüyoruz. Kadın erkek arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak için, kadın haklarını güçlendirmek var gücümüzle çalışacağız. Biz Samsun Valiliği olarak insanı merkez alan ve mutlu etmeye yönelik projeler yapıyoruz. Samsun'daki misyonumuz budur. Alacak çok yolumuz var" şeklinde konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Duyarlı Öğretmen Duyarlı Toplum' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?