Ebru Sanatı Stresin, Depresyonun İlacı Oldu - Son Dakika
Yerel

Ebru Sanatı Stresin, Depresyonun İlacı Oldu

Ebru Sanatı Stresin, Depresyonun İlacı Oldu

Osmanlı ve Türk süsleme sanatı günümüzde tekrar popüler sanatlar arasında yerini almaya başladı.

07.03.2013 19:26

Osmanlı ve Türk süsleme sanatı günümüzde tekrar popüler sanatlar arasında yerini almaya başladı.

İzmir Gaziemir Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenen çok sayıda kurs arasında yer alan seramik, ebru, minyatür gibi sanat kursları ilgi görüyor.

Geleneksel Türk El Sanatları uzmanı, sanatçı Gülşah İkbal Cesur Gaziemir de verdiği kurslarda bu sanatın eğitimini verip yaşatan genç ustalardan. Kurslara özellikle kadınlar daha fazla ilgi gösteriyor. Suyun üzerine serpiştirilen rengarenk boyaları kağıtlara aktarıp birbirinden güzel eserler üretiyor. Kursiyerler ebru seramik, minyatür gibi kursların strese de iyi geldiğini söylüyor. Bazı kursiyerler özellikle ebru kursunun adeta terapi olduğunu ve depresyona iyi geldiğinin altını çiziyor.

Kursiyerler, kullandıkları boyaları bile nalburdan aldıkları toz boyalar ile kendileri ezerek hazırlıyorlar. Süsleme sanatları kursiyerleri adeta sihirli bir dokunuşla birbirinden güzel, renga renk desenler, üretirlerken günlük yaşamın getirdiği sıkıntılardan bir süreliğine de olsa uzaklaşabiliyorlar.

Kurs öğretmeni Gülşah İkbal Cesur çalışmalarını şöyle anlattı "Gaziemir Belediyesinin Halk eğitim merkezi ile işbirliği içinde açtığı kurslarda "Geleneksel Türk El Sanatları"

derslerine giriyorum. Belediyemizin pek çok faaliyeti var. Çeşitli alanlarda kursları var. Hem sanatsal hem mesleki 7 den 70'e her türlü kesime ve yaşa hitap eden, satrançtan modern dansa, Türk sanat müziğine, el sanatlarına, çok açıdan çalışmaları var.

Biz bu gün ebru dersi yapıyoruz. Klasik boyalarla, bundan 400, 500 sene önce nasıl çalışılmışsa aynı tekniği kullanarak çalışıyoruz ki özgünlüğünü devam ettirelim. O'nun haricinde çini çalışmalarımız var. Sır altı tekniği ile çalışıyoruz. Belediyemizin de katkısı ile bazı satış yerlerimiz oldu. Ev ekonomisine katkı olarak ta başlayan çalışmalarımız var. Kursiyerlerimiz yaptıkları ürünleri burada satış imkanı da buluyorlar. Hem üretiyorlar hem streslerinden kurtuluyorlar, hem de para kazanıyorlar. Kurslarımız ücretsiz, Birçok faaliyetten kursiyerlerimiz ücretsiz olarak yararlanıyorlar. Belli önemli günlerde de mesela Mevlana'nın kutlamalarında Konya ya gidildi. 18 Mart ta Çanakkale gezilerimiz oluyor. Tarihi ve sosyal gezilerimiz de oluyor. Bu şekilde, çalışmalar yapıyoruz.

Benim 65 tane kursiyerim var. Hepsi çok çalışıyorlar, Hafta'nın 5 günü buradayız.

Emekli bankacı olan Yıldız İşler "Boş zamanlarımı değerlendirmek için en güzel uğraşı renklerle uğraşmak en güzel eğlence. Boş yere oturup, komşu gezeceklerine böyle yerlere gelsinler, ellerinde güzel şeyler elde ederler.

Ayşe Şener, "Yeni başladım bu sene çok zevkli. Severek geliyorum. Güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu gün lale yapmaya, çiçek yapmaya çalışıyoruz biraz zor oluyor ama olacak.

Gülşen İpekoğlu kursiyer ise

"Benim için bir terapi. En güzel terapi renklerle oynamak bence en güzel terapi. Yıllardır çok yoğun bir meslek icra ettim. Şimdi emekliliğim de o yılların birikimini renklerle oynayarak

atmaya çalışıyorum.

Lale akın Yıllardır ebruyu çok merak ediyordum. Hiçbir zaman fırsat bulamadım Çocuklarımı büyüttüm, dersler okullar derken bu sene fırsat buldum. Kendimi biraz da zorladım. İyi ki de zorlamışım hem hocamızla tanıştık bize çok güzel şeyler öğretiyor

ve yıllardır merak ettiğim şeyi uygulamaya çalışıyorum. Daha öğrenecek birçok şey var"dedi.

Nüket Türker Gaziemir Yardımlaşma Derneğinde görevli olduğunu belirterek "Başkanımız Birsen Şenol Başkanımızın açtığı bir denek bu. Hem ihtiyaç sahibi ailelere yardımcı oluyoruz hem de bunun yanı sıra üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Zaman zaman biz de buraya gelip stres atıyoruz. Belediye başkanımız bu gibi konulara çok fazla önem veriyor. Gerek sanatsal gerek kültürel çalışmalar. Umuyorum herkes memnundur"sözlerine yer verdi.

Nahide Güryıldız ise "Ben emekli öğretmenim. Burada öğrenciyim. Ben ebruyu çok seviyorum. Yıllar evvel bir çalışmıştım. Hat çalışmaları yapıyorum. Bunun altını ebru ile tamamlamak birbirini tamamlamak oluyor. Renklerle oynamak her zaman stresimizi alıyor. İnsan kendine bu dünyanın işerinden soyutluyor, sadece buna veriyor. Ben çok mutluyum. Gülşah hanımı tanıyınca geldim. İki vesait ile geliyorum. Çok uzak yerden gelmeme rağmen çok mutluyum. Çok güzel şeyler çıkartıyoruz. Herkese tavsiye ederim. Özellikle stresli olanlar, depresyonda olanlar birebir bu kurslar. Özellikle de ebru kursu"ifadelerini kullandı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ebru Sanatı Stresin, Depresyonun İlacı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement