Ekmek Parası Uğruna Göçebe Yaşam - Son Dakika
Yerel

Ekmek Parası Uğruna Göçebe Yaşam

Ekmek Parası Uğruna Göçebe Yaşam

Adıyaman'dan Sivas'a gelerek 30 lira yevmiyeyle şeker pancarı ekili tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler, derme çatma çadırlarda kalıyor.

28.06.2014 11:28  Güncelleme: 11:25

ÇETİN KARAÇOBAN - CÜNEYT ÇELİK - Adıyaman'dan Sivas'a gelerek 30 lira yevmiyeyle şeker pancarı ekili tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler, derme-çatma çadırlarda kalıyor.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinden Sivas'a gelen yaklaşık 150 mevsimlik işçi, Ulaş ilçesine bağlı Kovalı köyü ve civardaki yerleşim birimlerindeki pancar tarlalarında çapa yaparak geçimini sağlıyor.

Ekmek parası kazanmak için yıl boyu il il dolaşan tarım işçileri, şehir yaşamından ve teknolojiden uzak bir hayat sürdürüyor. Aileleriyle çadırlarda zor koşullarda yaşayan işçiler, günün ilk ışıklarıyla yola koyularak pancar tarlalarında işbaşı yapıyor. Traktör römorklarında tarlalara yolculuk yapan işçiler, 30 lira yevmiye kazanabilmek için gün boyu ter döküyor.

Tarım işçilerinin çocukları ise çadırların etrafında ve tarlalarda oynayarak vakit geçiriyor. Çocuklar, çapa yapan ailelerine zaman zaman yardım ediyor.

İşçilerden 10 çocuk babası Nazif Şenlik (50), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adıyaman'dan yaklaşık 20 gün önce Sivas'a geldiklerini ve burada pancar tarlalarında çapa yaptıklarını söyledi.

Şenlik, sabah erken saatlerde işbaşı yaptıklarını ifade ederek, "Durumumuz iyi değil, geçimimizi sağlayabilmek için her sene geliyoruz. Çadırlarda elektrik yok, onun sıkıntısını çekiyoruz. 20 gündür buradayız, yağmur yağdığı zaman çapa yapamıyoruz, dinleniyoruz" dedi.

Okulların bitimine 15 gün kala öğretmenlerden izin alarak çocuklarını da Sivas'a getirdiklerini dile getiren Şenlik, "Başka işimiz gücümüz yok. Burada yaklaşık 40 gün kalıyoruz, bundan sonra kayısıya gidecektik, bu sene de kayısı yok" diye konuştu.

Ailesiyle Sivas'a gelen Sabiha Çalgıcı (42) da "Sabah erkenden kalkıp çocuklara yemek hazırlıyoruz, çocuklar yemeğini yiyip sonra tarlaya gidiyor. Biz de çadırda ekmek yapıyoruz, bulaşık, çamaşır yıkıyoruz" dedi.

Evlerine hasret kaldıklarını belirten Çalgıcı, "1 yılda 5 tarlaya gidiyoruz. Yıl içinde karpuz, pamuk, patates, kayısı topluyoruz. Yapacak başka işimiz yok, tarlaya geliyoruz. Kışın borç alıyoruz, yazın da tarlada çalışıp o borçları ödüyoruz. Oğlumu evlendireceğim, bir gelirimiz yok, evlendiremiyorum" diye konuştu. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ekmek Parası Uğruna Göçebe Yaşam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement