Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu KBÜ'de Başladı - Son Dakika
Yerel

Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu KBÜ'de Başladı

Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu KBÜ\'de Başladı

Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu 2013'ün açılışı, Karabük Üniversitesi Fen Fakültesinde gerçekleşti.

21.06.2013 13:14  Güncelleme: 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20- 21 Haziran 2013 tarihleri arasında alanında uzman öğretim üyelerinin katılımları ile gerçekleştiren "Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu 2013"ün açılışı Karabük Üniversitesi (KBÜ) Fen Fakültesinde gerçekleştirildi.

KBÜ ev sahipliğinde TÜBİTAK ve KARDEMİR A.Ş.'nin katkıları ile gerçekleştirilen "Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu 2013"ün açılışına; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yanmaz, dekanlar, akademik personel, öğrenciler ve kursiyerler katıldı. Kursun ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren KBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, "Öncelikle tüm katılımcılarımıza hoş geldiniz demek istiyorum. 10 yıldır düzenle bir şekilde devam eden ekserji kursunda tekrar bir aradayız. Prof. Dr. İbrahim Dinçer Hocamızın Başkanlığında Prof. Dr. A. Yunus Çengel ve Prof. Dr. Arif Hepbaşlı Hocalarımızın desteği ile başlayan bu kursların 1.si 2004 yılında Ege Üniversitesi'nin ev sahipliğinde baladı. Bugüne kadar pek çok üniversite bu programa ev sahipliği yaptı. bu yılda Üniversitemizde sizleri misafir etmekten çok memnun olduğumuzu ifade etmek isterim. Özellikle akademisyenliğe yeni başlayan genç arkadaşlarımıza destek olmak, Ekserjiyi tanıtmak, bunların akademik çalışmalarında yönlendirme yapmak gibi önemli bir görev üstlenmiş olan bu kursumuzda aynı zamanda yurtdışı çalışmaları ve bağlantıları için ciddi anlamda katkıları vardır. İnsan yetiştirmek çok kutsal bir görevdir. Bugünlerde Türkiye'de tersine olan beyin göçünün çok yaygın bir şekilde yaşanıyor. Değerli hocalarımızın yetiştirdiği arkadaşlarımız üniversitelerimizde, araştırma merkezlerimizde önemli görevler infa ediyorlar. Ben başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal olmak üzere projeye katkı sağlan TÜBİTAK'a, KARDEMİR yönetimine ve kursun organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

1973'te Makine Mühendisi olarak meslek hayatına atıldığını belirten KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yanmaz ise, "Meslek hayatımda bir ay evvel 40. yılımı devirdim. Mesleğimle her zaman guru duydum ve çok severek çalıştım. Dünya nüfusu giderek artmaktadır. Benim hayata geldiğim 1950'li yıllarda 1,5 milyar olan dünya nüfusu büyük bir patlama yaşayarak şuanda 6,5 milyara doğru gidiyor, buna paralel olarak enerji kullanımını düşünebilirsiniz. Hoyratça kullanılan enerji kaynakları ve geleceğin nasıl olacağını şekillendirmeye çalışan çalışmalar. Bugün burada ekserji ile ilgili konuşmaya geldik. Bugüne kadar ortaya çıkan maliyeti, sürdürülebilirliği ve çevreyi bir potaya koyduğunuzda ortaya ekserji çıkıyor" diyerek, KARDEMİR'in enerji ve çevre hakkında yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

"KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BAYRAĞI EN UÇ NOKTAYA TAŞIMA MÜCADELESİ VERİYOR"

Tüm katılımcıları ekserjisi en yük olan Karabük Üniversitesi'nde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal da, şunları söyledi:

"Sadece Karabük Üniversitesi'nin ekserjisi değil Karabük'ün ekserjiside diğer şehirlere oranla daha yüksektir. Bunu nasıl ifade edeceğiz. Genç Cumhuriyet 1937'de ikinci Dünya Savaşı'nın geldiğini hissediyor ve kendince hazırlık yapmak istiyor. Askeri alanda hazırlık yapabilmesi için kendisinin demir çeliği üretmesi gerekiyor. 1937'de Karabük'teki Demir Çelik İşletmelerinin temeli atılıyor. Tarihe bakacak olursak genç Cumhuriyetin bugünlerin gelmesinde sanayileşmesinde, imarının yapılmasında bu şehir çok önemli rol üstlenmiştir. 2007 yılına gelindiğinde Karabük Üniversitesi kuruldu ve bu yarışı tamamlayacak olan bayrağı daha ileriye götürecek olan üniversitemiz kuruldu ve bugün itibariyle de Karabük'te bulunan paydaşları ile birlikte bu bayrağı en uç noktaya götürmek için mücadele veriyor. 2007 yılında kurulup bugün 12 fakültesi, 22 bin öğrencisi olan dünya ile rekabet edebilecek bir üniversite konumuna geldik. Buradaki en büyük etken ekserjidir. Karabük Üniversitesi bilinenleri asla tekrar etmedi. Hiçbir zaman Türkiye'nin en iyi makine mühendisini yetiştireceğiz diye bir ideamız olmadı ama Türkiye'nin en iyi Raylı Sistemler Mühendisini, Tıp Mühendisini, Aktüerya ve Risk Analistlerini biz yetiştiririz diyoruz. Çünkü bunlar sadece Karabük üniversitesinde var. Bu ne demektir Türkiye'de 180 üniversite var en son kurulan üniversitelerden bir tanesi biziz. Bunlarla rekabet edebilmemiz için bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor ki; bunu da gerçekleştirdiğimiz düşünüyoruz. Ben tekrardan sizler aracılığı ile Karabük Üniversitesi'ne katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca bu programın hazırlamasında bizlerden katkılarını esirgemeyen TÜBİTAK'a ve KARDEMİR'e teşekkür ediyor emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum."

Açılış konuşmalarının ardından kursun ilk eğitimine geçildi. İlk eğitimi TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer gerçekleştirdi. Sunumlarına geçmeden önce kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. İbrahim Dinçer, "Bakıldığı zaman Ekserje kursunun sadece bilgi boyutu yoktur. Genelde kurslar düzenleniyor hangi alanda ise o alanda sipesifik bilgi aktarımı yapılıyor. Ama biz her konuya giriyoruz. Çünkü gençlerin burada bilginin yanında akademik kariyerlerine katkı sağlayacak önerileri zamanda yardımlara ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal boyutunu da gerçekleştiriyoruz. Bugün burada beni en çok mutlu eden şey Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal da, KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bey de ekserjiyi benimseyerek o kadar basit ve kısa bir şekilde özetlediler" dedi.

Dinçer kursiyerlere, ekserji tanımını, kullanım alanlarını, ana problemlerini, enerji çözümleri, sürdürülebilir gelişme, enerjiden ekserjiye geçiş, ekserjinin yaptığı temel işlevler, ekserjinin bizlere sağlayacağı katkılar, enerjinin korunumu ve konu hakkında bilgiler verdi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer'in sunumlarından sonra verilen kısa arada Ekserji kursunda eğitim vermek üzere üniversiteye gelen hocalar, Üniversite Botanik Bahçesi'nde kendi adlarına hazırlanan ağaçlarını diktiler. Kendilerine ağaç sertifikalarını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu takdim etti. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu KBÜ'de Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement