"Aydın Kestanesi Hakettiği Yerde Değil" - Son Dakika
Yerel

"Aydın Kestanesi Hakettiği Yerde Değil"

"Aydın Kestanesi Hakettiği Yerde Değil"

Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, Aydın kestanesinin hak ettiği değere ulaşamadığını belirtti.

09.04.2014 10:03  Güncelleme: 09:59

Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, Aydın kestanesinin hak ettiği değere ulaşamadığını belirtti.

Türkiye'de kestane üretiminin 3'e birinin Aydın'da gerçekleştiğini belirten Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, kestane üretiminin 700 rakım üzerindeki dağ köylerinde yetiştirildiğini söyledi. Aydın kestanesinin hak ettiği yerde olmadığını savunan Emir, bir önceki dönem verilere göre Aydın'ın, yılda yaklaşık 16 bin ton kestane yetiştirerek ülke genelindeki üretimin toplam 3'te birini gerçekleştirirken, Bursa'da yılda 5-6 bin ton kestane üretilmesine karşın kestane denilince akla bu kentin geldiğini ifade etti.

Başkan Emir, yaptığı açıklamada; "Aydın da kestane 700 rakım üzerinde ki dağ köylerinde yetişiyor. İnsanların yoğun olarak yaşadığı ova kısımlarda kestane yetişmediğinden kestane ağaçları pek fark edilmiyor. Bursa Kestane Şekeri'nden dolayı insanlar kestanenin en çok Bursa'da yetiştirildiğini sanıyor. Oysa en çok kestane Aydın ilinde yetiştiriliyor. Bursalı sanayiciler Aydın da üretilen kestaneyi ham madde olarak alıyor ve orada işleniyor. Maalesef kestane üreticinin zor şartlarda yetiştirdiği Aydın Kestanesi hak ettiği yerde değil. Aydın kestanesinin en büyük sorunu ürünün değerinde pazarlanamadığı olarak görülmektedir" diye konuştu.

Aydın'da kestane işletme tesisleri yeterli miktarda olmadığını belirten Emir, her yıl Aydın merkeze bağlı Eğrikavak köyünde İl Özel İdaresinin katkıları ile "Kestane Festivali" yapıldığını ancak bu yılki kestane sezonun da festivalin gerçekleştirilmediğini kaydetti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Aydın Kestanesi Hakettiği Yerde Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement