Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, gelir bakımından AB ortalamasının yüzde 45 altında olan Türkiye'nin birçok alanda fiyat ve maliyet bakımından AB ortalamasına yaklaştığını, bu nedenle geçim ve rekabet zorluğu yaşandığını bildirdi.
Yaptığı yazılı açıklamada, bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Budak, ramazan ayının henüz enflasyonda olumsuz bir etki yaratmadığını, giyim ve sebze-meyve fiyatlarındaki mevsimsel düşüşlerin enflasyonda beklenen düşüş trendini sağladığını kaydetti.
Budak, döviz kurunda ve iç talepteki yatay seyir, enerji fiyatları ayarlamasının geciktirilmesinin enflasyon için kısa dönemde olumlu bir ortam sağlamaya devam ettiğini anlattı.
Türkiye'nin artık enflasyon tartışmalarını dar kalıpların dışarısına çıkarmak zorunda olduğunu vurgulayan Budak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"AB İstatistik birimi Eurostat verileriyle TÜİK tarafından açıklanan satınalma gücü paritesine göre Türkiye'de kişi başına gelir AB ortalamasının yüzde 45 altındadır ancak fiyat düzeyi bakımından Türkiye'de fiyatlar, AB ortalamasından yalnızca yüzde 35 oranında düşüktür. Türkiye, kişisel ulaşımda akaryakıt fiyatları nedeniyle AB'den pahalıdır, alkollü içkide AB ortalamasındadır. Ev aletlerinde, tüketici elektroniğinde fiyatlar AB ortalamasına yakındır. Gıda fiyatlarında AB ortalamasının yalnızca yüzde 15 altındadır. Haberleşmede fiyatlar AB ortalamasının yüzde 12, lokanta ve otel fiyatları AB ortalamasının yüzde 22 altındadır. Türkiye'de yaşam pahalılığını bu karşılaştırmaları veriler daha iyi bir biçimde ortaya koymaktadır. Gelir bakımından AB ortalamasının yüzde 45 altında olan Türkiye birçok alanda fiyat veya maliyet bakımından AB ortalamasına yaklaşmakta, bu nedenle toplum için geçim, işletmeler için rekabet zorluğu yaşanmaktadır."
Halen 28 AB üyesinde en yüksek yıllık enflasyon oranının 1,6 olduğuna işaret eden Budak, "Bu nedenle Türkiye'de enflasyon tartışmasının yalnızca Merkez Bankası politikasıyla sınırlı tutulmasından çıkarılması ve ekonominin yapısal sorunlarını içine alacak geniş bir kapsamda yapılması gereklidir" ifadesini kullandı.
Bölge enflasyonu
Bölgedeki TÜFE oranının aylık yüzde 0,28, altı aylık yüzde 5,99 ve yıllık bazda yüzde 9,22 olduğunu bildiren Çetin Osman Budak, bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz bölgesinin aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, altı aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğunu kaydetti.
Lokanta ve otel grubu fiyatlarının Türkiye genelinde aylık bazda yüzde 0,92, bölgede ise yüzde 2,29 oranında artmasının 6 aylık enflasyon farkını 4, yıllık enflasyon farkını 2 puana çıkardığını belirten Budak, gıda enflasyonunun bölgenin turizm enflasyonunda en ağırlıklı kalem olması dolayısıyla maliyet artışlarının, turizm fiyatlarına da yansıdığını ifade etti. - Antalya
Son Dakika › Yerel › Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?