Engelliler Akülü Sandalyelerini Kendileri Tamir Edecek - Son Dakika
Yerel

Engelliler Akülü Sandalyelerini Kendileri Tamir Edecek

Abdullah Yıldız - Malatya'da başlatılan "Kendi Engelini Kendin Kaldır" adlı proje kapsamında eğitim alacak 15 engelli, hem meslek sahibi olacak, hem de kendi akülü sandalyesini tamir etmeyi öğrenecek.

03.01.2012 12:00

Abdullah Yıldız - Malatya'da başlatılan "Kendi Engelini Kendin Kaldır" adlı proje kapsamında eğitim alacak 15 engelli, hem meslek sahibi olacak, hem de kendi akülü sandalyesini tamir etmeyi öğrenecek.

Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi ve Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şubesinin hazırladığı "Kendi Engelini Kendin Kaldır" adlı Sosyal Destek Programı (SODES) projesi kapsamında Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesinde eğitim alacak 15 engelli kendi akülü sandalyesini tamir etmeyi öğrenecek.

TSD Malatya Şubesi Başkanı Ali Haydar Koyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da akülü tekerlekli sandalye tamir eden bir kişi olduğunu belirterek, projeyi hazırlarken bu imkansızlıklardan yola çıktıklarını söyledi.

Projenin bir ihtiyaçtan doğduğunu ifade eden Koyun, okulun öğretmenlerinden biriyle, hazırladıkları SODES projesi vesilesiyle tanıştıklarına işaret ederek, akülü sandalyelerin tamirinde sıkıntı yaşadıklarını söylemesi üzerine, bu konuda ortak bir çalışma yapılabileceği fikrinin ortaya çıktığını anlattı.

Proje kapsamında dernek üyesi 15 engellinin 55 gün, 440 saat kadar elektronik aksamlar ve akülü sandalyenin bakım ve onarımı konusunda gerekli olan tüm elektronik bilgileri içerecek şekilde eğitimler alacağını bildiren Haydar Koyun, bu eğitimlerin yine Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesinin elektronik bölümünde verileceğini dile getirdi.

-"Malatya'da akülü sandalye tamir eden bir kişi var"-

İnsanların burada mesleği öğrenme ve öğrendiği mesleği devam ettirme şansı yakalayacağını belirten Koyun, şöyle konuştu:

"En kötü ihtimalle burada 3-4 arkadaşımızın bu işi tamamıyla öğrendiğini varsayarsak bunlar bu işten ekmek yiyecek. Malatya'da şu anda akülü sandalye tamir eden bir kişi var. Bu da yetersiz. Akülü sandalyelerde arızaların yüzde 99'u elektronik aksamdan çıkıyor. Bir engelli olarak akülü aracını tamir ettireceğin zaman bir tamirciye bağlı kalıyorsun. Rekabet yok. Tamirimiz yapılıyor, ücret ne derse onu kabul etmek zorunda kalıyoruz. 2-3 tamirci olsa rekabet oluşacak ve insanlar mağdur olmayacak."

Koyun, proje kapsamında engellilerden 3-4 kişinin eğitimde başarı göstermesi ve mesleği sevip devam ettirmek istemesi halinde bir SODES projesi daha hazırlayacaklarına değindi. Haydar Koyun, "Proje kapsamında bir atölye kurmak ve bu arkadaşlarımızın derneğimizin kontrolü altında mesleklerini icra edip ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını sağlamak istiyoruz" dedi.

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Engelliler Akülü Sandalyelerini Kendileri Tamir Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement