Erü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Erü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş Açıklaması

Erü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş Açıklaması

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi dekanı Prof.Dr.İhsan Keleş, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında, "Hayvanların mutluluğu bizim de mutluluğumuza katkı sağlayacaktır" dedi."Dünyada hayvanların korunmasına"...

04.10.2013 13:42

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında, "Hayvanların mutluluğu bizim de mutluluğumuza katkı sağlayacaktır" dedi.

"Dünyada hayvanların korunmasına yönelik ilk dernek, 1824 yılında İngiltere'de "The Society For the Prevention of Cruelty to Animals" adıyla kurulmuştur. İngiliz soylu sınıfının başlattığı hayvanları koruma hareketi, daha sonra bütün Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılarak, özellikle aydın çevrelerde kendisine savunucular bulmuştur" diyen Prof. Dr. İhsan Keleş, "Ülkemizde ise hayvanların korunması çok eski tarihlere dayanmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı döneminde hayvanlara büyük sevgi ve şefkat gösterilmiş, hayvanların bakımı ve korunmasına ilişkin uygulamalara büyük bir önem verilmiştir. Özellikle toplumsal dokunun bir parçası olarak kabul edilen sokak hayvanlarının beslenmeleri için vakıflar kurulmuş, vasiyetnameler düzenlenmiştir. Birçok seyahatname de Türklerin hayvanlara karşı gösterdiği ilgiden övgü ile söz edilmiştir.

Hayvanların iyi şartlarda bakılmasının sağlanması, hayvanları korumak ve iyi davranılmasını sağlamak amacıyla İngiliz hayvanseverler 1882 yılında bir araya gelerek; "Hayvanları Koruma Birliği"ni kurmuşlar, daha sonra birçok ülkede kurulan dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de "Dünya Hayvanları Koruma Federasyon" kurulmuştur. Bu kuruluş 1931 yılında yaptığı toplantıda 4 Ekim tarihini; "Dünya Hayvanları Koruma Günü" olarak ilan etmiştir. Bu tarihten sonra "Hayvanları Koruma Günü" insanların hayvanlara karşı sevgi ve şefkat duygularını uyandırarak, onların korunmasını sağlamak amacıyla tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır" ifadesinde bulundu.

Prof. Dr. Keleş, "Doğayı birlikte paylaştığımız hayvanların, doğanın dengesinin korunmasında önemli bir yeri olup, birlikte yaşadığımız dünya bütün hayvanların denge içinde yaşamasıyla güzelliğini herşeye rağmen devam ettirmektedir. İnsanoğlunun aymaz davranışları ve bilinçsizce müdahaleleri ile bazı hayvanların soylarının tükendiği ve bazılarının ise tükenmeye yüz tuttuğu izlenmektedir. Bu durum, hayvanların korunması için bazı ek tedbirlerin alınmasını ve hiç vakit geçirilmeden ortak hareket edilmesini zorunlu hale getirmektedir" diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Bu amaçla ülkemizde; 2004 yılında yürürlüğe giren "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu" ile birlikte hayvan hakları konusunda ilk çağdaş nitelikli yasal düzenleme oluşturulmuştur. Bu kanunla bütün hayvanların yaşama hakları güvence altına alınmış, hayvanlara karşı her çeşit kötü muamele ve uygulamalar yasaklanmış ve kanuni müeyyidelere bağlanmıştır.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde, doğayı bizimle paylaşan sevimli dostlarımızın yaşama haklarının güvence altına alınması ve mutluluklarının devamının sağlanması hususunda herkesi görevlerini samimiyetle yerine getirmeye ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Onların mutluluğunun dünyamıza ve de bizim mutluluğumuza katkı sağlayacağı asla unutulmamalıdır. Bu vesile ile 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününün dostlarımızın yaşama haklarının korunması, sağlıklı ve refah içinde yaşamalarına vesile olmasını temenni ederim." - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement