Erzincan'da Diyabet Projesi'ne Büyük Destek - Son Dakika
Yerel

Erzincan'da Diyabet Projesi'ne Büyük Destek

Erzincan\'da Diyabet Projesi\'ne Büyük Destek

Erzincan'da Diyabet Akran Eğitim Programı'nı başarıyla tamamlayanlar için sertifika programı düzenlendi.

02.04.2013 12:33  Güncelleme: 12:36

Erzincan'da "Diyabeti Durduralım Projesi" kapsamında düzenlenen Diyabet Akran Eğitim Programı'nı başarıyla tamamlayanlar için sertifika programı düzenlendi.

Erzincan Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda düzenlenen programa Vali Selman Yenigün, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Türkiye Diyabet Vakfi Başkanı ve Diyabet Akran Eğitim Projesi Koordinatörü Prof.Dr. Temel Yılmaz, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Diyabet Akran Eğitimi Projesi Bölge Koordinatörü ve Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu projeye destek verenlere teşekkür ederek; "Erzincan'da her sahada ciddi başarılarımız oluyor. Bunun alt mutfağında çalışan ekibimizin çok başarıları var ben Erzincan'da diyabet konusunda çok ciddi adımlar attığımızı düşünüyorum ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Erzincan Belediyesi olarak bu projenin fiziksel düzenlemeye yönüyle ilgili görevlerini üstlendiklerini belirten Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise; " Projemizi bir yürüyüş programı ile Diyabeti Durduralım Erzincan programını başlatmıştık. Özellikle açık hava spor alanlarıyla, yürüyüş yolları ve şehirde ki buna teşvik edecek olan fiziksel düzenlemeleri yapma görevini üstlendik. Farkındalık oluşması ve bunun bir yaşam biçimi haline getirilmesine yönelik bu adımlarını atma görevini üstlendik. Program başladığında Erzincan 13 Şubat Şehir Stadı'nın dışında bir yürüyüş alanı yaptık. Bugün yaklaşık 10 km şehrin muhtelif yerlerine dağıtılmış olan parkurlarımız var. Her alanda arzu edilen her yerde jimnastik yapılmasının bu sürece ciddi katkı sağlayacağı, tespit edildi. Programın başlangıcından sonra 42 noktaya açık hava spor aletlerini yerleştirmek suretiyle Erzincan'ın 25 mahallesinin neredeyse tümünde bu aktiviteleri gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızı 2013 yılında da en iyi şekilde yürüterek projenin daha yaygınlaşması için elimizden geleni yapacağız" şeklinde ifade etti.

"Halk İçinde, Muteber Bir Nesne Yok, Devlet Gibi, Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sıhhat Gibi" Kanuni Sultan Süleyman'ın sözü ile konuşmasına başlayan Erzincan Valisi Selman Yenigün ise devlet çok önemli bir nesne ama dünya da bir nefes sıhhat gibi devlette bulunamaz diyor.

Şimdi bu gerçek zaten hepimizin bildiği bir gerçek ama ne kadar tabi buna riayet ediyoruz. Ne kadar disiplinli bir yaşam sürüyoruz orada bir çok eksiğimiz var. Bazı programlar bazı projeler üretiliyor. Bazı insanlar çaba gösteriyor ve sıhhatin önemi tekrar bizim gündemimize geliyor. Bugün bunlardan bir tanesi önemli bir tanesi karşımızda içinde yaşıyoruz, uyguluyoruz. Türkiye'de Diyabeti Durduralım projesi kapsamında Türkiye Diyabet Vakfımızın Cumhurbaşkanımızın himayesinde yürütülen bu değerli projenin Erzincan'da akran eğitimi sonucunda sertifika töreninin yapılması son derece anlamlıdır. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'de diyabetin son 10 yılda yüzde 100 oranında arttığını belirten Prof. Dr. Temel Yılmaz'da; "Ülkemizde diyabet ve buna bağlı oluşan hastalıkların tedavisi için yılda 13 milyar TL harcanıyor. Diyabetin neden olduğu organ hasarlarını diyabet hastalarını eğiterek en aza indirebiliriz. Çünkü bilinçli diyabet hastaları ne yemeleri gerektiğini, egzersiz yapmanın önemini, ilaçlarını nasıl kullanacaklarını iyi biliyorlar. Diyabet konusunda bilinç sahibi olmayan hastalarda ölüm oranı da daha fazla oluyor. Sağlıklı yaşam konusunda her kesime eğitim vererek beslenme bilinci oluşturmayı ve spor ve egzersizi hayatın bir parçası haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Sunumların ardından Vali Yenigün Prof. Dr. Temel Yılmaz'a günün anısına bakır işlemeli tabak hediye etti. Programın sonunda Diyabet Akran Eğitim Programını başarıyla tamamlayanlara sertifikalarını Vali Selman Yenigün, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ve Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz tarafından verildi. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzincan'da Diyabet Projesi'ne Büyük Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement