Eskipazar Camisi'nin Belgesi Osmanlı Arşivinden Çıktı - Son Dakika
Yerel

Eskipazar Camisi'nin Belgesi Osmanlı Arşivinden Çıktı

Eskipazar Camisi\'nin Belgesi Osmanlı Arşivinden Çıktı

Ordu'da Osmanlılar döneminden kalan ve şehrin ilk yerleşim yeri olarak bilinen alanda inşa edilen Eskipazar Camisi'nin vakıf belgesi uzun uğraşlar sonunda Osmanlı arşivlerinde bulunarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne tapulandı.1380 yılında Hacıemiroğulları Beyliği tarafından inşa edilen Eskipazar Camisi ve etrafındaki tarihi hamamların restore edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında ortak çalışma yapıldı.

09.01.2012 10:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'da Osmanlılar döneminden kalan ve şehrin ilk yerleşim yeri olarak bilinen alanda inşa edilen Eskipazar Camisi'nin vakıf belgesi uzun uğraşlar sonunda Osmanlı arşivlerinde bulunarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne tapulandı.

1380 yılında Hacıemiroğulları Beyliği tarafından inşa edilen Eskipazar Camisi ve etrafındaki tarihi hamamların restore edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında ortak çalışma yapıldı. Ancak Eskipazar köyü muhtarlığı tüzel kişiliğinde olan caminin vakıf senedi ortada olmadığı için yıllardır restore edilemedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Bakan olduğu günden bu yana üzerinde durduğu Eskipazar Camisi ve etrafındaki tarihi hamamların restorasyonu için Osmanlı arşivlerinin taranmasına karar verildi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, cami ile etrafındaki diğer eserlerin vakıf olup olmadığına yönelik belge arayışları sırasında Osmanlı Arşivleri Uzmanı Adnan Yıldız ve Nadir Eserler Uzmanı İrfan Dağdelen imdada yetişti. Adnan Yıldız'ın Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonucunda Eskipazar'da bulunan caminin vakıf olduğunu ispatlayacak belgelere ulaşıldı. Belgeler Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gönderildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bu belgelere dayanarak Eskipazar köyü tapusuna dahil cami ile çevresindeki yaklaşık 15 dönüm araziyi köyün tapusundan alarak vakıf bünyesine geçirdi. Bu değişiklikle cami 'Bayram Bey Camii Şerifi Vakfı (Kocaoğlu Hüseyin Efendi Bin Salih Efendi Vakfı) adıyla vakıf kayıtlarında yerini aldı. Bu tescil ile Hacıemiroğulları Beyliği'nin kurucusu Bayram Bey'in adı vakıf kayıtlarında tescillendi.

Bu gelişmeler sonucunda Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, Adnan Yıldız ve İrfan Dağdelen'e 'a bir teşekkür yazısı da gönderdi. Gülderen, Eskipazar camisinin Vakıflar Genel Müdürlüğü varlıkları arasına geçmesinden sonra aslına uygun restore edilmesi çalışmalarının en kısa zamanda başlayacağını belirtti. Bu arada caminin Ankara Etnografya Müzesi'nde bulunan tarihi ahşap kapısının getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla çalışma başlatıldığı belirtildi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskipazar Camisi'nin Belgesi Osmanlı Arşivinden Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement