Expo 2016 Antalya'ya 17 Ülke "Evet" Dedi - Son Dakika
Yerel

Expo 2016 Antalya'ya 17 Ülke "Evet" Dedi

Expo 2016 Antalya\'ya 17 Ülke "Evet" Dedi

2016 yılında Antalya'da yapılacak dünyanın botanik EXPO'su için 17 ülkenin katılacağına dair bilgilendirme yapıldığı ve yaklaşık 100 ülkenin katılmasının hedeflendiği belirtildi EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Gülay: "İddialı bir hedef ortaya koyduk ancak bizim EXPO'muzun en büyük özelliği,

22.06.2014 11:25

HATİCE ÖZDEMİR - Antalya'da düzenlenecek "Çiçek ve Çocuk" temalı EXPO 2016 Antalya için davet edilen 180 ülkeden 17'sinden "Evet" yanıtı geldiği bildirildi.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksu ilçesindeki alanda geçen yıl haziran ayında belirlenen projeyle ilgili çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

2016 yılında yapılacak dünyanın botanik EXPO'su için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in imzasıyla 180 ülkeye davet gönderildiğini ve şu ana kadar 40'ın üzerindeki ülkeden geri dönüş olduğunu anlatan Gülay, "17 ülke katılacağını deklare etti, 7-8 tanesi ise gerek ekonomik gerekse ülkelerindeki siyasi nedenler nedeniyle katılamayacağını bildirdi. Diğer ülkelerden ise inceleme çalışmalarının devam ettiğiyle ilgili cevap geldi" diye konuştu.

Ülkelerden katılımı arttırmak için iki hafta önce Cenevre'de bir resepsiyon verdiklerini ve bu resepsiyona 90 ülkenin büyükelçisinin katıldığını dile getiren Gülay, büyükelçilere Türkiye'yi ve Antalya'yı anlattıklarını ifade etti.

Gülay, EXPO'ya 100 ülkenin, 30 uluslararası kuruluşun katılmasını hedeflediklerini vurguladı. Bugüne kadar gerçekleştirilen EXPO'lara en fazla katılımın 44 ülke olduğunu söyleyen Gülay, şunları söyledi:

"İddialı bir hedef ortaya koyduk ancak bizim EXPO'muzun en büyük özelliği, Antalya'nın turizm açısından önemli bir pazar ve bu alanın uzun yıllar kalacak olması. Bu, ülkelerin kendilerini anlatması ve tanıtması için devasa bir fırsat. Bunu değerlendirmek isteyecek ülkeler olacaktır. O yüzdendir ki hedefimiz 100 ülke, o yüzdendir ki hedefimiz 30 uluslararası kuruluş."

Antalya'ya yaklaşık 50 ülkeden yılda 12 milyon turist geldiğine ve 2016 yılında bu sayının daha da artacağına işaret eden Gülay, EXPO'yu değerlendiren ülkeler açısından Antalya'nın cazip bir merkez olduğunu belirtti.

İlk gelen ülke Çin

Genel Sekreter Selami Gülay, alanda yer almak için gelen ilk heyetin Çin olduğunu söyledi. Çin'in yaklaşık 2 bin metrekare büyüklüğünde bir alanda bahçe çalışması yapacağını anlatan Gülay, Çin'in EXPO konusunda iddialı bir ülke olduğunu kaydetti.

Gülay, ülkelerin alan üzerindeki çalışmalarının 2015'in ikinci yarısından itibaren şekilleneceğini bildirdi.

EXPO Kulesi proje yarışması sonuçları bu hafta açıklanacak

EXPO 2016 Antalya'nın simge projesini oluşturan EXPO Kulesi için ulusal ölçekte başlatılan proje yarışmasının da bu hafta sonuçlanacağına işaret eden Gülay, "EXPO Kulesi için seçilen proje 26 Haziran'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve Yönetim Kurulu Başkanımız Mehdi Eker tarafından açıklanacak" dedi.

Alanda yapılan altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Gülay, alanın etrafındaki çay nedeniyle olası taşkın tehlikesine yönelik tedbirler alındığını kaydetti. Alanın etrafına yaklaşık 5 bin metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde 2 şeritli yol olarak sedde yapıldığını, sedde üstü stabilize yol yapım çalışmalarının da tamamlandığını söyledi.

Gülay, EXPO alanı içinde 110 bin dönüm görünümlü göl yapıldığını, doğal bir görünüm için göl tabanının dere taşlarıyla kaplandığını ifade etti.

Alanda ağaçlandırma, bağlantı yolları, alan içi kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu drenaj hattı, sulama ve yangın suyu hattı, saha ve otopark alanı drenajı çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Gülay, projede bulunan kongre merkezi, müze ve çocuk adasıyla ilgili çalışmaların da yürütüldüğünü bildirdi.

Genel Sekreter Gülay, Şu ana kadar alana bin 500 ağaç dikildiğini ve yıl sonuna kadar yaklaşık 100 farklı türde 20 bin civarında ağaç dikimi yapılacağını kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Expo 2016 Antalya'ya 17 Ülke 'Evet' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement