Ferhat ve Şirin'in Aşkı Müzede Yaşatılacak - Son Dakika
Yerel

Ferhat ve Şirin'in Aşkı Müzede Yaşatılacak

Fatih Mehmet Kürkçü - Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, "Sevdaları tarihe mal olmuş Ferhat ve Şirin'in aşkını yaşatacak bir müze inşa etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

04.01.2012 11:40

Fatih Mehmet Kürkçü - Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, "Sevdaları tarihe mal olmuş Ferhat ve Şirin'in aşkını yaşatacak bir müze inşa etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte "Ferhat su kanalı" olarak bilinen ve efsanedeki kanal olduğu belirtilen yerde bir müze inşa ettiklerini söyledi.

Amasya Belediyesi olarak bu çalışmayı kent tarihi açısından önemsediklerini ifade eden Özdemir, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Ferhat ve Şirin, Türk edebiyatında önemli bir aşk hikayesi. Rivayetler hikayenin Amasya'da yaşandığını ortaya koymaktadır. Amasya'da 'Ferhat ve Şirin' adına bir su kanalımız mevcut. Yaklaşık 15 kilometreden şehrimize su getiren kanalın, bu gün yaklaşık 1.5 kilometresi ayakta ve halen içinden su akabilecek konumda. Çok önemli bir kültür varlığımız. Biz bu kültür varlığımızın bulunduğu alandaki işgaliyeleri kaldırıp kamulaştırmalarımızı yaptık. Projenin tüm hazırlıklarını tamamlayıp, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun da projeye onay vermesiyle çalışmalara kısa süre önce başladık."

Müzede, Ferhat ve Şirin gibi dünyaya malolmuş ve efsaneleşmiş diğer aşklarında hikayeleri ile yaşatılmasının hedeflendiğini vurgulayan Özdemir,

"Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'dan bu konuda destek aldık. Projenin yüzde 38'ini kalkınma ajansımız sağlıyor. Yaklaşık 1.5 milyona tamamlanacak proje, Mayıs ayında hizmete girecek" dedi.

Özdemir, "İlimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere, Ferhat Su Kanalı'nı gezdirdikten sonra efsane aşkın hikayesini gözlerinin önüne getirme amacındayız. Projenin, Türk Edebiyatına ve turizme önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sevdaları tarihe mal olmuş Ferhat ve Şirin'in aşkını söz konusu çalışmayla yaşatacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Projenin, yaklaşık bin metre kare alanı kapsayacağının bilgisini veren Özdemir, 500 metre kare kapalı alana sahip müzede ise nikah salonu ve kültür merkezi olarak faaliyet yürütüleceğini belirtti. Özdemir, projenin dış mekan çalışmasında da özel peyzaj çalışması uygulanacağını kaydetti.

-Ferhat ve Şirin efsanesi-

Efsaneye göre Ferhat, Persler döneminde yaşamış ünlü bir nakkaştır. Sultan Mehmene Banu'nun yeğeni Şirin için yaptırdığı köşkün süslemelerini yapan Ferhat, Şirin'i görür ve birbirlerine sevdalanırlar.

Ferhat, Sultan'a haber salarak Şirin'i istetir. Sultan, yeğenini vermek istemez. Ferhat'ı oyalamak için dağı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, zekası, teknik bilgisi, bilek gücü ve aşkından aldığı kuvvetle dağı delmeye başlar. Mehmene Banu, dağı delerek suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat'ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin'in öldüğü haberini ulaştırır. Ferhat, bu acı haber üzerine, elinde tuttuğu külüngü havaya atar, düşen külünk Ferhat'ın başına isabet eder ve Ferhat orada ölür. Ferhat'ın acı haberini alan Şirin korku ve heyecanla olayın geçtiği kayalığa gelir. Ferhat'ın öldüğünü gören Şirin bu acıya dayanamaz ve kayalıklardan aşağı kendini bırakarak orada can verir. Her iki sevgiliyi, can verdikleri kayalıklarda yan yana gömerler.

- AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ferhat ve Şirin'in Aşkı Müzede Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement