Akçakoca ilçesinde uygulanan "Fındık Bahane, Çocuklar Şahane Projesi" kapsamında mevsimlik işçilerin çocuklarına ders müfredatına uygun eğitim verildi.
Beyören ve Melenağzı köylerinde yürütülen proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Kocaeli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakan Acar, iki milyon kişinin geçim kaynağı fındık bahçelerinde 450 bin kadar mevsimlik işçi çalıştığını belirterek, bunlar arasında 6-14 yaş grubundan çocukların da bulunduğunu söyledi.
Mevsimlik tarım işçilerinin her yıl nisan ve ekim ayları arasında yurdun çeşitli bölgelerine farklı ürünlerin hasadı için gittiğini anlatan Acar, işçilerin çocuklarının eğitim-öğretim döneminin üçte birine katılamadığını ve yüzde 71'inin eğitime devam edemediğini kaydetti.
Acar, projenin Genç Hayat Vakfı yürütücülüğünde eş zamanlı iki köyde gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Mevsimlik fındık hasadı için gelen ailelerin çocuklarına ve okul masraflarını karşılayabilmek için çalışmaya gelen çocuklara yönelik, yaz okulu düzenlendi. Yaygın ve örgün eğitim metotlarının uygulandığı yaz okulunda, çocukların başarılarına destek olunarak, köylerde yaşayanlarla, gelen çocukların kaynaşması ve gelişimi hedeflendi. Ayrıca bahçede çalışmak yerine yaz okuluna gelen 12 yaşın üzerindeki çocuklar, okul dönemi boyunca burs almaya hak kazandı" ifadesini kullandı.
Acar, 7 Ağustos'ta başlayıp 7 Eylül'de sona eren proje aracılığıyla 10 köyden 230 çocuğa ulaştıklarını, bu sayede sorunlarını gözleme ve şikayetlerini dinleme fırsatı bulduklarını aktardı.
"Tek sorun eğitim değil"
"Tek sorun eğitim değil" diyen Acar, mevsimlik işçilerin boş arazilerde, tarlalarda, bahçelere kurulan çadırlarda, prefabrik yapılarda ya da işçilere ayrılmış evlerde ikamet ettiklerini anlattı.
Çocukların yaşam, çalışma ve yerleşim koşullarından kaynaklanan hastalıklarla, hijyen sorunlarıyla, ağır ve uzun çalışma koşullarıyla karşı karşıya kaldıklarına işaret eden Acar, şunları söyledi:
"Çocukların şikayetleri hastalıklar, elektrik, su, tuvalet, banyo ve oyun alanlarının olmaması, akrep, yılan, sivrisinek gibi hayvanlardan kaynaklı zehirlenme ve sıtma gibi rahatsızlıklar, sağlıksız beslenme, günlük çalışma süresinin uzunluğu, işin zorluğu, kendilerine uygulanan sözlü ve fiziksel şiddet, hava sıcaklığı gibi konularda yoğunlaşıyor. Mevsimlik işlerde çalışan çocukların yaşına, çalışmanın saatlerine, ücretine, işin tehlikeli olup olmadığına, çalışmanın getirdiği sorumluluklara, çocuğun kısıtlanıp kısıtlanmadığına dikkat etmek gerekiyor. Türkiye'deki mevsimlik tarımda 6-17 yaş grubundaki çocuklar bile günde ortalama 12-15 saat çalışıyor. Çocuklar, becerileri, fiziksel ve ruhsal durumları gözetilmeksizin riskli ve tehlikeli çalışma koşullarında düşük ücretle, uzun süreler boyunca çalıştırılıyor. Herhangi bir sosyal güvenlik hakkından yararlanamıyorlar. Böylesine zor bir süreç çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığında tamir edilemez olumsuz izler bırakıyor."
Ailelerin hem kendileri hem de çocuklarının sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadıklarına değinen Acar, "Bunun nedenleri ise bilgi eksikliği, düşük eğitim düzeyi, yoksulluk, ulaşım zorluğu, uygunsuz çalışma saatleri, uzun çalışma süreleri, dini gelenekler, kültürel faktörler, ailelerin kalabalık olması, bölgesel faktörler, politik tutumlar, sağlık personelinin tutumu, cepten harcamaların karşılanamayacak kadar yüksek olması kaygısıdır" diye konuştu. - Düzce
Son Dakika › Yerel › Fındık Bahane, Çocuklar Şahane Projesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?