Emrah Gökmen - Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk faal teknokenti Fırat Teknokent,Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının genç girişimcilere teknogirişim desteği verecek projelere ağırlık veriyor.
Fırat Teknokent Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknokentlerde bilginin ticarileştirilmesi, yenilikçi teknolojik ürünler üretilmesi gibi kavramların üniversitelere yakın olan ortamlarda uygulama bulduklarını söyledi.
Teknokentlerin amaçlarının üniversitelerdeki akademisyen genç girişimciler, sanayiciler veya kendi fikirleri olan müteşebbislerin bir arada sinerji oluşturarak birlikte yenilikçi ürünler oluşturmasını sağlamak olduğunu ifade eden Akın, teknokentlerin özellikle 1950'lerden sonra tüm dünyada ülkelerinin teknolojlerini geliştirmek için kullandıkları bir ortam olarak ortaya çıktığını anlattı.
Fırat Üniversitesinde teknokent kurma çalışmalarının 2001 yılına kadar uzandığını, 2006 yılında Ankara'da yapılan geniş katılımlı toplantıda bu fikrin olgunlaştığını, hazırlanan kuruluş dosyasının 2007 nisan ayında Bakanlar kurulunda onaylandığını aktaran Akın, araya giren rektörlük seçimleri ve çeşitli hazırlık süreçlerinin ardından 2009 yılında Fırat Teknokenti kurduklarını anlattı.
Fırat Teknokent'in kurulur kurulmaz hızlı bir şekilde faal hale geldiğini ifade eden Akın, özellikle bir müteşebbisin yaptığı prefabrike binanın katkısıyla 21'inci sırada Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk faal olan teknokenti unvanını aldıklarını, bu konuda bina yönünden yatırımlarının devam ettiğini kaydetti.
Akın, sürdürdükleri AB kaynaklı bir projeyle teknokenti sadece bina yapımı değil, Elazığ kamuoyunu ARGE yapmaya, girişimci olmaya yönelik hazırlayacak eğitimler vereceklerini, alt yapı çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Bunlarla beraber bütünsel olarak bölgedeki en gelişmiş teknoparklardan biri olmayı hedeflediklerini ifade eden Akın, şöyle devam etti:
"Bakanlığın genç girişimcilere yönelik verdiği teknogirişim desteğini kullanmaya çalışıyoruz. Biz tekno girişim desteği konusunda yoğunlaştık. Son 2 yılda çok ciddi başarılar elde ettik. 2011 yılı için 280 civarında desteklenen projeden 8 tanesi Fırat Üniversitesi kökenliydi. Bu bizi Türkiye'de 8. sırada bir üniversite haline getirdi. Önceki yıllarda hiç kazanımımız yoktu. Bu yıl daha başarılı bir performans sergilediğimizi düşünüyoruz. Şöyle ki bu yıl 71 projeyle başvuruda bulunduk. 85 üniversite başvurmuş. Bunlar içerisinde beşinci sıradayız. Ümit ediyorum kabul edilen proje sayımız da aynı oranda olur. O zaman ciddi bir performans göstermiş olacağız. Bu da bizim yapmış olduğumuz çalışmalarla sonuçların örtüşmesi anlamına geliyor. Biz Elazığ ilinde esas potansiyelin genç, akademisyen kökenli girişimcilerde olduğunu öngörmüştük. Onun üzerine motivasyon çalışması yaptık. Bu çalışmaları kendi bölgesel koşullarımıza göre oluşturduk. Bu çalışmaların sonuç verdiğini görüyoruz. Bunlardan çıkacak çok özel sonuçları yakında kamuoyu ile paylaşacağız."
- ELAZIĞ
Son Dakika › Yerel › Fırat Teknokent, Genç Girişimcilere Yöneliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?