Foçalılar Cüruf İstemiyor - Son Dakika
Yerel

Foçalılar Cüruf İstemiyor

Foçalılar Cüruf İstemiyor

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi'ndeki demir çelik işletmelerinin Foça'ya bağlı Ilıpınar Köyü Gölyüzü Mevkii'nde zeytin, üzüm bağı gibi tarım alanlarının yanı başında bulunan, ormanı ve su havzası ile hayvanların otladığı alan olarak da kullanılan...

11.12.2013 12:47

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi'ndeki demir çelik işletmelerinin Foça'ya bağlı Ilıpınar Köyü Gölyüzü Mevkii'nde zeytin, üzüm bağı gibi tarım alanlarının yanı başında bulunan, ormanı ve su havzası ile hayvanların otladığı alan olarak da kullanılan bölgenin cüruf ve termik santral kül depolama alanı olarak kullanmasının iptaline ilişkin olarak açılan davada 2. bilirkişi incelemesi yapıldı.

Bilirkişi incelemesinde; Foça Belediyesi ekipleri, Foça Zeytin Birliği Temsilcileri ve avukatlar da hazır bulundu. Görüşlerin alınmasından sonra taraf temsilcileri, bilirkişi heyeti ve hakimler depolama alanı ve firmanın geri dönüşüm tesisi olduğunu iddia ettiği bölümlerde inceleme yaptı. İnceleme sırasında jandarma ekipleri cüruf döküm alanı civarında geniş güvenlik önlemi aldı. Jandarma heyet ile birlikte döküm alanına girmek isteyen vatandaşlara ve basın mensuplarına geçiş izni vermedi.

Tarafların görüşlerinin alınması sırasında, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar pankart açarak termik santralleri ve cüruf alanlarını protesto etti. "Yaşam alanımız yok edilemez", "Termik santral istemiyoruz", "Rüzgar, güneş bize yeter" şeklinde sloganlar atan vatandaşlar; "Yöremizin kalbi olan bu ormanlık alanda bir zamanlar doğal su kaynağımız vardı. Çevrede yaşayan insanlarımızın, hayvanlarımızın ve tarım alanlarımızın yaşam kaynağı olan Gölyüzü vadisi adeta cehennem vadisine dönüştürüldü. Çeşmelerimizden su yerine zehir akar oldu. Toprak verimsizleşti, çoraklaştı. Yemyeşil ağaçlarımız yavaş yavaş kurumaya sararmaya başladı. Yetiştirdiğimiz hayvanlar ölüyor. Ormanda sık sık hayvan leşleri karşımıza çıkıyor. Sebebi zehirdir. Burada yaşam tehdit altındadır" diyerek, nefes almakta bile zorluk çektiklerini öne sürdüler.

İnceleme sonrasında gazetecilere konuşan Foça Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurtseven, "Foça Belediyesi olarak açtığımız dava ile ilgili müdahil olarak buradayız. Danıştay 6.Dairesi bilirkişi heyeti ile ilgili incelemede bulundu. Bundan önceki süreçte bilirkişi incelemesi gerçekleşmişti ama bizler olmadığımız için Avukatlarımız aracılığı ile tekrar tespit için yerinde inceleme istedik. Buraya gelinerek tekrar incelendi. Sahadaki vahim durum ortada. Amacımız, termik santrallerin yarattığı çevre katliamına engel olmak. Foça Kent Konseyi bana yetki verdi. Birçok sivil toplum kuruluşu da destek veriyor. Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok, durumun vahameti ortada; bu mesele sadece Foça'nın değil ülkemizin meselesidir. Kuzey aksı tamamen etkileniyor" diyerek, yetkilileri göreve davet etti.

Foça Zeytin Birliği Başkanı Raşit Dirim ise şunları kaydetti: "Bölgemizde kirlilik öyle bir boyuta ulaşmıştır ki; verimli Gerenköy Ovası başta olmak üzere sadece Foça değil tüm Bakırçay bölgesi dahi tehdit altındadır. Alınan yanlış kararlar doğrultusunda bu sahanın cüruf döküm sahası olarak belirlenmesi adeta bir doğa katliamıdır. Firmaların kendi alanları yetmediği gibi orman alanlarını da işgal etmesi mantık dışıdır. Burada doğa tahrip edilmektedir. Başta zeytincilik olmak üzere tarım tehdit altındadır"

Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk ise; bu durumun bir akıl tutulması olduğunu ve İzmir'in en önemli ormanlık alanlarının yok edilmek istendiği belirterek; "Daha termik santral gelmeden her taraf cürufla doldu, santraller yapılınca ne olacağını herkesin dikkatine sunuyoruz." diye konuştu

1. bilirkişi incelemesinde taraf olan Foça Belediyesi'nin incelemede bulunmadıkları ve çağrılmadıkları gerekçesi ile yaptıkları başvuru sonucu, 2. Bilirkişi talebi Danıştay 6. Dairesi tarafından uygun görülmüştü. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Foçalılar Cüruf İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement