Gediz'de Kızılçam Ağaçlarını Kurutan Hastalıkla Mücadele Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Gediz'de Kızılçam Ağaçlarını Kurutan Hastalıkla Mücadele Devam Ediyor

Gediz\'de Kızılçam Ağaçlarını Kurutan Hastalıkla Mücadele Devam Ediyor

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, şehir içerisindeki kızılçam türündeki ağaçlarda görülen kuruma ile mücadeleye devam ediliyor.

18.06.2014 13:58

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, şehir içerisindeki kızılçam türündeki ağaçlarda görülen kuruma ile mücadeleye devam ediliyor.

Ağaçların önce uç kısımları, daha sonra da tamamının kurumasına yol açan hastalıkla ilgili mücadelelerin devam ettiğini belirten Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, yapılan mücadele hakkında şu şekilde konuştu:

"İlçemizde ağaçlarda görülen kurumalar ile ilgili yerinde yapılan incelemede; sokak, cadde ve ormanlık alanlarında bulunan ağaçların kızılçam türünde ibrelerin alt dallardan üst kısımlara doğru kuruduğu, ağaçların gövdelerinde reçine akıntılarının bulunduğu görülmüştür. Zarar görmüş bir ağacın kök gövdesi açtırılarak, kökler incelenmiş ve örnekler alınmıştır.

Toprağın ağır tekstürlü olması nedeniyle yağışlarla gelen suların aşırı ıslaklık koşulları oluşturduğu, bu suyun drenaj yetersizliği nedeniyle kök bölgesinden uzaklaşamadığı belirlenmiştir.

Alınan kök örneklerinin Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. Necip Tosun tarafından yapılan izolasyon ve tanı çalışmaları sonucunda ağaçlarda zarar yapan mantar türlerinden Phytophthera Cinnamon saptanmıştır. Bu mantarların yüksek nem koşullarında ve yetersiz drenaj şartlarında etkili olduğu, sporlarının su ile yayıldığı ve bu sporların toprakta, organik materyalde ve ağaçlar üzerinde uzun süre canlılığını sürdürebildiği bilinmektedir.

Hastalıkla mücadele için öncelikle drenaj sorunu giderilmeye çalışılmıştır. Ağaçların köklerinin üzerindeki taş, beton vb. kaldırılarak toprağın havalanması sağlanmıştır. Ağaçların kuruyan dalları kesilip uzaklaştırılmıştır. İlaç uygulaması yapılarak ağaçlar kurtarılmaya çalışılmıştır.

Hastalıkla yapılan mücadeleye rağmen ilçe merkezinde görülen ağaç kurumalarının önüne geçilemediği gibi, farklı bölgelerdeki ağaçlarda da aynı hastalıktan dolayı kurumalar saptanmaya başlamıştır. Kuruyan hastalıklı ağaçların kesilerek uzaklaştırılması gerekmektedir. Böylece hastalığın diğer sağlam ağaçlara bulaşması engellenecektir. Bu yönde çalışmalar kısa süre içerisinde yapılacaktır." - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gediz'de Kızılçam Ağaçlarını Kurutan Hastalıkla Mücadele Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement