Gelibolu Yarımadası'nda çam kese böceğiyle mücadele çalışmaları sürdürülüyor.
Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, çam kese böceğiyle mücadele amacıyla, 2014 ve 2015 yıllarında Eceabat İşletme Şefliği'nde 11, Gelibolu şefliğinde 42, Anafartalar şefliğinde 6 olmak üzere toplam 59 adacık tesis edildiği, adacık yöntemiyle, böceğin paraziti olan phryx caudata (sinek) çoğalması sağlandığını, bu sayede hem çam kese böceğiyle mücadele edilip, hem de doğaya zarar verilmediği bildirildi.
Eceabat Orman İşletme Şefliği'nce çam kese böceğinin bulunduğu tarihi alandaki ormanlarda 2014 ve 2015 yıllarında 600'er hektarlık alanlarda, Gelibolu Orman İşletme Şefliği'nce 2014'te 780, 2015'te 480 hektarlık alanda, Anafartalar Orman İşletme Şefliği'nce ise 2015 yılında 300 hektarlık alanda mekanik mücadele projesi tanzim edilerek çalışma yapıldığının işaret edildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Gelibolu tarihi alandaki ormanlarda çam kese böceğiyle kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü olarak biyolojik mücadele kapsamında her yıl ortalama 12 bin calasoma sycophanta böceği laboratuvarda üretilmektedir. 2015 yılı mayıs ayından bu avcı böcekten 2 bini Gelibolu tarihi alanına salınacaktır. Bu sayede çam kese böceğiyle mücadele edilecek, aynı zamanda doğaya zarar verilmemiş olacaktır. Eceabat Orman İşletme Şefliği'nin ormanlık alanı 19 bin 797 hektar olup, çam kese böceğinin yoğun olarak etkilediği alan 50-60 hektardır. Gelibolu tarihi alanda çam kese tahribatı olan bu alanlarda ayrıca, kabuk böceği tehlikesine karşı feromon tuzaklarla tedbir alınacaktır."
Son Dakika › Yerel › Gelibolu Yarımadası'nda Çam Kese Böceğiyle Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?