İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği, Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde çalışanlara verilen gönüllü eğitimlerin sayısını 6'dan 12'ye çıkarttıklarını açıkladı.
GEMİSANDER, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde çalışanlara verilen gönüllü eğitimlerin daha sık yapılmasına karar verildiklerini açıkladı. GEMİSANDER Yönetim Kurulu tarafından iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan istişare sonucunda alınan karara göre; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında her yıl verilen zorunlu eğitimlerin yanı sıra, dernek tarafından yılda 6 defa verilen gönüllü eğitim seminerlerinin sayısı 12'ye çıkarıldı.
ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER ANLATILDI
Firmalarda istihdam edilen işçileri gruplar halinde ayrı ayrı eğitime alan GEMİSANDER'in eğitim seminerleri emekli uzak yol kaptanı ve iş güvenliği uzmanı Ersin Çeviker tarafından veriliyor. Eğitim seminerleri çerçevesinde; yüksekten düşme, zehirlenme, yangın ve patlamaya neden olabilecek etkenler anlatılırken, güvenlik kemeri, kask, maske, eldiven gibi zorunlu ekipmanları kullanmayı ihmal eden ya da bilinçsizce kullanan işçilerin hangi tehlikeler ile karşılaşabileceği katılımcılara görsel örnekleriyle anlatılıyor. Eğitimlerin belirli aralıklarla yıl sonuna kadar devam edeceğinin bilgisini veren GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, "Şuan Türkiye'de yürürlükte olan 6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamında gemi geri dönüşüm işçilerimize, iş güvenlik uzmanlarımız tarafından iş başı ve iş sırasındaki periyodik eğitimler veriliyor. Ancak, biz de Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği olarak düzenlediğimiz eğitim seminerlerinde özellikle son dönemde tesislerimizde meydana gelen kazaları işçilerimizle birlikte masaya yatırıp kazaların sebeplerini tartışıyoruz" dedi.
"HEDEFİMİZ KİMSENİN BURNUNUN BİLE KANAMAMASI"
Gemi geri dönüşüm operasyon alanlarında çalışan işçileri güvenlik kameraları vasıtasıyla sürekli takip ettiklerini, hatalı davranan işçileri uyarmadan önce fotoğraflayarak belgelendirdiklerini ve düzenlenen seminerlerde işçileri bu fotoğraflarla yüzleştirdiklerini anlatan Çeviker, şunları söyledi: "İşçilerimizi periyodik olarak kamera görüntülerinden fotoğraflıyoruz. Seminerlerimizde işçilerimize sunduğumuz bu fotoğraflar, hatalı çalışan işçileri teşhir ederken, kurallara uygun işçilerimizin ise tebrik edilmesi ve diğer işçilerimizin de emniyetli çalışmasını teşvik etmesi açısından önem arz ediyor. Zira biz bu uygulamayı 2003'ten beri dönem dönem yapıyoruz. Bu uygulamalar çok önemli sonuçlar veriyor. Bu eğitimlere hiç ara vermeden sürekli devam edeceğiz. Tek bir hedefimiz var, kimsenin burnunun bile kanamamasıdır."
"AMACIMIZ 'BANA BİR ŞEY OLMAZ' MANTIĞINI ORTADAN KALDIRMAK"
İş kazalarının geneline bakıldığında kader denilen olgunun yüzde 1'i ifade ettiğini sözlerine ekleyen Çeviker, "Kazaların büyük bir bölümü dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana gelen bireysel hatalar başta olmak üzere makine ve ekipman hatalarından kaynaklanıyor. Ama genel olarak iş kazalarının köküne inip baktığımız zaman çok değişik bir manzara ile karşılaşıyoruz. 'Kaza geliyorum der' ifadesi sonucunda yapılan bir eylem var. Bu nedenle de biz GEMİSANDER olarak 'bana bir şey olmaz', 'biz hep böyle yapıyorduk' mantığını bu seminerler ile ortadan kaldırmak istiyoruz" diye konuştu. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Gemisander'den Eğitimi Artırma Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?