Giresun"Da Çocuk Fındık İşçileri İçin Çalıştay Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Giresun"Da Çocuk Fındık İşçileri İçin Çalıştay Düzenlendi

Giresun"Da Çocuk Fındık İşçileri İçin Çalıştay Düzenlendi

Giresun Üniversitesi'nde "Çocuklar bahçeye girmeden 2013 yılı eylem planı" çalıştayı düzenlendi.

02.03.2013 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Üniversitesi'nde "Çocuklar bahçeye girmeden 2013 yılı eylem planı" çalıştayı düzenlendi.

Giresun Üniversitesi, Keşap Fındık Üreticileri Birliği ve Noor Fındık firması işbirliğinde "Çocuklar bahçeye girmeden 2013 yılı eylem planı" çalıştayı bugün rektörlük konferans salonunda yapıldı. Çalıştaya Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Giresun Belediye Başkan Vekili Orhan Kurt, Ordu Vali Yardımcısı Ömer Adar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Edip Sevinç, KFUB Sosyal Projeler Koordinatörü Özer Akbaşlı, Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Oğuz Gürsoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan bürokratlar, il müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve özel firmaların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Keşap Fındık Üreticileri Birliği'nin Başkanı Mustafa Şahin, Doğu Karadeniz'deki fındık üreticilerinin fındık tarımında çocuk işçi çalıştırma taraftarı. Nedeni ise, bu çocuklar bir defa itaatkarlar, çocuklara az para veriliyor, aileler istihdama katıldığı için gelir getirdiği için aileler anlaşabiliyorlar. Biz şunu istiyoruz, işçi getirilmesinin profesyonelce yapılması lazım, hizmet gruplarının oluşması lazım" dedi.

Rektör Aygün Attar ise, "Çocukların küçük yaşlarda iş yaşamının içinde yer almaları Türkiye'de önemli bir toplumsal sorundur.fındık tarımında yaklaşık 336 bin işçinin olduğunu, işçilerin %10'nun çocuk olması durumunda en az 34 bin çocuk işçiliğinin var olduğunun tespit edebileceğini ifade ederek, fındık hasadında çalışan mevsimlik ve gezici tarım işçileri ve çocukların 20 yıldır kamuoyunun gündeminde olduğunu ve hasat zamanı göç süreciyle ilgili haberleri gündeme taşınarak sorunların yerinde tespit edildiğini, her türlü iyileştirme çabalarına rağmen yeterli verim alınamadığını söyledi.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise, çocuklar bahçeye girecek ama oynamak için girecek çalışmak için girmeyecek. Burada önemli nokta 13-14 yaş ve altındaki çocuklar işçi olarak çalıştırılmamalıdır. Şunu açıkça söyleyeyim Giresun'da son 3 yıldır 16 yaş altında fındık işçisi çocuk çalıştırılmamaktadır. Yaptığımız çalışmalarla işçilerimize çok rahat ve güzel tesisler yaparak onlara verdiğimiz değeri göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın birinci oturumuna geçildi. Oturumda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel müdür yardımcısı Sadettin Akyıl, "2015 yılına kadar çocuk işçiliğinde

en kötü biçimleri sonlandıracağız. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizde çocuk işçiliğini yüzde 11-12'lerden yüzde 5'lere indirdik. Çocuk işçiliğiyle mücadelede uluslararası çalışma örgütünün genel kurulunda dünyada mücadele eden en iyi üç ülkeden birisi seçildik. Bakanlığımız bünyesinde bir çalışan çocuklar bölümü kuruldu. Bu bölüm 2009'a kadar 100'ün üzerinde projeler yürüttü ve her sektörde çalışmalar yaptı. Fındık bizim en sorunsuz sektörümüz. Fındık hasadı hiçbir zaman okul zamanı değil, okul tatil olduktan sonra da mevsimlik tarım işçileri geliyorlar. Nisan'da başlıyorlar Eylül'e kadar değişik yerleri geziyorlar. Fındıkta sadece arkadaşlar bunlar çocuktur çalıştırmayın diyoruz" dedi.

Çalıştayda ayrıca Gazeteci Mehmet Ülger'in hazırladığı mevsim çocukları adlı belgesel film gösterimi yapıldıktan sonra rektör attar Geçtiğimiz günlerde görevinden ayrılan Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı'ya tarıma ve fındık sektörüne verdiği katkılardan ve bu çalıştayın düzenlenmesindeki çabalarından dolayı Teşekkür Plaketi Takdim etti. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Giresun'Da Çocuk Fındık İşçileri İçin Çalıştay Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement