Gökova Turizmi İçin "Sakin Şehir" Kriteri Önerisi - Son Dakika
Yerel

Gökova Turizmi İçin "Sakin Şehir" Kriteri Önerisi

Gökova Turizmi İçin "Sakin Şehir" Kriteri Önerisi

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde gerçekleştirilen ekonomik analiz çalışmasında, bölge için "sakin şehir" kriterine uygun turizm master planı veya...

30.03.2012 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde gerçekleştirilen ekonomik analiz çalışmasında, bölge için "sakin şehir" kriterine uygun turizm master planı veya stratejisinin oluşturulması ve uygulanması önerildi.

Çalışmada, Gökova ÖÇK Bölgesi'nin bir yıllık ekonomik değerinin yaklaşık 31.2 milyon ABD doları olduğu sonucuna ulaşıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi'ne yönelik olarak ekonomik analiz çalışması gerçekleştirildi. Çalışmanın sonuç raporunda, Gökova ÖÇK Bölgesi'nin bir yıllık ekonomik değerinin 31 milyon 231 bin 572 ABD doları olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu değerin, alanın "başlangıç aşamasındaki" değer olduğuna ve daha detaylı araştırmalarla geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

TURİZM, TOPLAM EKONOMİK DEĞERİN YARISINDAN FAZLASI

Yapılan değerleme çalışmasında, Gökova ÖÇK Bölgesi'ndeki ekonomik değerlerden balık 332 bin 854, deniz börülcesi 62 bin 350, karbon tutma 732 bin 64, erozyon kontrolü 2 milyon 844 bin 800, atık su arıtımı 10 milyon 148 bin 400 ve turizm ve rekreasyon 17 milyon 51 bin 104 dolar olarak saptandı.

MASTER PLANDA "SAKİN ŞEHİR" KRİTERİ ÖNERİSİ

Raporda, Bölgenin turizm taşıma kapasitesini ortaya koyan bir çalışma ile turizm gelişiminin sınırlarının belirlenmesi gerektiğinin altı çizilirken, buna bağlı olarak turizm master planı veya stratejisinin oluşturulması ve uygulanması önerildi. Turizmi sayısal olarak arttırmak yerine, alanın taşıma kapasitesine uygun, yüksek kalitede turizm deneyimine odaklanılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, master planın, denizel koruma statüsünü tamamlayıcı olması ve bölgedeki "SakinŞehir" kriterlerine uyumu gözetmesi gerektiği de vurgulandı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gökova Turizmi İçin 'Sakin Şehir' Kriteri Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement