Gönül Elçilerine Koruyucu Aile Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

Gönül Elçilerine Koruyucu Aile Tanıtıldı

Gönül Elçilerine Koruyucu Aile Tanıtıldı

Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, "Gönül Elçisi" ismini verdiği kişi ve kurum temsilcilerini Koruyucu Aile sistemi hakkında bilgi verdi.

20.01.2013 09:43

Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, "Gönül Elçisi" ismini verdiği kişi ve kurum temsilcilerini Koruyucu Aile sistemi hakkında bilgi verdi.

Yozgat Çocuk Yuvası Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Yardımcısı Yavuz Güner, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, gazeteciler ve gönüllüler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Yozgat İl Müdürü Şerafettin Akyüz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Başbakanımızın Eşleri Emine Hanım'ın öncülüğünde koruyucu aile hizmetlerini tanıtmak üzere gönül elçileri projeleri başlattıklarını belirterek, "Yaptığımız toplantının amacı, Türkiye genelinde uygulanmaya başlayan gönül elçileri projesinin Yozgat ayağını başlatmış bulunuyoruz. Hayata tutunacak dalı kalmamış bir şekilde ortada kalan, parçalanmış ailelerin veya terk edilmiş çocukların yetiştirilmesi, korunma altına alınması konusunda devlet üzerine düşeni yapmaktadır. Bu çocuklar bugüne kadar devletin inşa ettiği yuvalar, yurtlar, çocuk evleri gibi yerlerde barınıyordu. Koruyucu aile hizmetleri daha geri planda değerlendiriliyordu. Zaman içerisinde yapılan deneme yanılma yoluyla elde edilen tecrübelerde ulaşılan kanat şu ki devletin sağladığı fiziki ortam ne kadar güzel olursa olsun ne kadar iyi hizmet edilirse edilsin, toplu ortamda yapılan faaliyetler anne babanın bulunduğu sıcak aile ortamı gibi olmuyor. Dolayısıyla çocuklarımızın ruh sağlığı yerinde vatanına milletine hayırlı bir birey olarak yetiştirmek için sıcak aile ortamına ihtiyaç vardır" dedi.

Koruyucu aile hizmetlerinin dinimizde ve kültürümüzde çok güçlü bir şekilde yer aldığını vurgulayan Akyüz, " Kuran'ı Kerimde yetimin gözetilmesi korunması için çok sayıda ayetler bulunmaktadır. Peygamber efendimizin hadisleri bulunmaktadır. Koruyucu aile uygulamasını Peygamberimiz bizzat hayatında yapmıştır hiç kimsesi olmayan Zeyit Bin Hariseyi yanına evlatlık almıştır. Enes Bin Maliki 10 yıl boyuncu evinde beslemesi, ailesi çok kalabalık olduğu için yükünü hafifletmek üzere amcası Ebu Talibin oğul Hz. Ali'yi yetiştirip büyütmesi en güzel koruyucu aileye örneklerdir. Yozgat'ımızda koruyucu ailenin tanıtılması için sizler gönüllü elçiler olarak etrafınızdakilere yakınlarınıza koruyucu ailenin tanıtlmasını ve anlatılması için sizlerle el birliği gönül birliği yapmak istiyoruz" dedi.

Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Yozgat Müdür Yardımcısı Musa Saydam Koruyucu Aile hakkında katılımcılara bilgi verdi. Saydam,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yurt ve yuvalarda barınan çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları olduğunu belirterek, koruyucu aile sisteminin yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile yada kişilerdir olduğunu ifade eden Saydam, "Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, kız yada erkek, sağlıklı yada özürlü, tek yada kardeş olup, koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu sosyal çalışmacı tarafından belirlenmiş çocukların koruyucu aile yanına yerleştirilebilmektedir. Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark oluşturmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden, TC vatandaşı, sürekli Türkiye'de ikamet eden, 25-65 yaş arası en az ilkokul mezunu, düzenli bir gelire sahip herkes koruyucu aile olabilir" dedi.

Saydam, koruyucu ali olmak isteyenleri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne gelerek gerekli bilgileri alabileceğini belirterek, "Koruyucu ailelerin yanın verilen çocuklara yaşlarına göre ücret ödenecektir" diye konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gönül Elçilerine Koruyucu Aile Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement