Gürleyik, Su Kaynakları ile Umut Veriyor - Son Dakika
Yerel

Gürleyik, Su Kaynakları ile Umut Veriyor

Gürleyik, Su Kaynakları ile Umut Veriyor

Anadolu Üniversitesi Bitki Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Ersin Yücel, tatlı su kaynakları ve su havzalarının korunmasının önemine vurgu yaparak, bu anlamda Gürleyik’in önemli olduğunu ifade etti.

30.04.2014 15:09

Anadolu Üniversitesi Bitki Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Ersin Yücel, tatlı su kaynakları ve su havzalarının korunmasının önemine vurgu yaparak, bu anlamda Gürleyik'in önemli olduğunu ifade etti.

Kuraklığın büyük bir tehlike olduğunu kaydeden Yücel, tatlı su kaynaklarının plansız ve aşırı kullanılması ve kirlenme gibi nedenlerle artan ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalındığını söyledi. Yücel, bu nedenle günümüzde kullanılabilir tatlı su kaynakları ve su havzalarının korunması gerektiğini belirtti. Anadolu Üniversitesi Bitki Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Ersin Yücel, Gürleyik Köyü'nün sahip olduğu nadir ve tehlike altındaki türler, habitat çeşitliliği ve arkeolojik değerler bakımından değerli olduğunu ifade etti. Yücel, köyün önemini; "Temiz ve kaliteli bir tatlı su kaynağına sahip olması, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olması, arkeolojik ve tarihsel değerlere sahip olması" şeklinde 3 başlık altında özetledi.

BÖLGEYE İLGİ SEVİNDİRİCİ

Gürleyik Köyü'nün sit alanı ilan edildikten sonra bölgede ciddi çalışmaların yapıldığını aktaran Yücel, Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bölgeye ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Ersin Yücel şunları söyledi:

"Bölgede karaçam, sarıçam, kızılçam, meşe ve ardıç ağaçlarının yanı sıra tehlike altında endemik bitki türleri bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca yok olma tehlikesi altında olan bazı yırtıcı kuşlar ve av hayvanları da bulunmaktadır. Bölge sahip olduğu flora ve faunası ile kendine has özellikler taşımaktadır."

BERN SÖZLEŞMESİ

Türkiye'nin 1984 yılında imzaladığı Bern Sözleşmesi'ne de değinen Yücel, bu sözleşmeye göre; ülkelerin tehlike altındaki türler ve yaşam alanlarını korumak için yasal ve idari önlemleri almak zorunda olduğunu aktardı. Yücel, kısa adı Bern olan "Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi"ne göre Sündiken Dağları'nı ve bu bölgeyi koruma yükümlülüğü bulunduğunu belirtti.

KORUMAK HERKESİN GÖREVİ

Oluşturdukları araştırma grubu ile Eskişehir'in biyolojik zenginliklerin korunması ve geliştirilmesine yönelik bilimsel çabaları sürdürdüklerini söyledi. Yücel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gürleyik Köyü sit alanı taşıdığı arkeolojijk ve tarihsel değerler ile oluşturduğu ekosistem ve tatlı su kaynağı büyük bir öneme sahiptir. Bu bölgeyi ve tatlı su kaynaklarını korumak başta Eskişehirlilerin olmak üzere çevreye duyarlı herkesin görevi olmalıdır." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gürleyik, Su Kaynakları ile Umut Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement