Hakkari'de İş Bırakma Eylemi - Son Dakika
Yerel

Hakkari'de İş Bırakma Eylemi

Karayolları 114. Hakkari Şube Şefliği’nde çalışan taşeron işçileri, kazandıkları mahkeme kararlarına rağmen kendilerine kadro verilmemesine tepki göstermek amacıyla iş bırakma eylemi yaptılar.

20.01.2014 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karayolları 114. Hakkari Şube Şefliği'nde çalışan taşeron işçileri, kazandıkları mahkeme kararlarına rağmen kendilerine kadro verilmemesine tepki göstermek amacıyla iş bırakma eylemi yaptılar.

Karayolları 114. Şube Şefliği'nde çalışan Yol–İş Sendikası'na üye 47 taşeron işçisi, kendilerine kadro verilmemesine tepki gösterdi. Karayolları bahçesinde toplanan işçiler adına bir açıklama yapan Türkiye Yol-İş Sendikası Van 1. Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl Yıldırım, zorlu kış şartlarında gecelerini gündüzlerine katarak fedakarca çalışan işçilere kadro verilmemesine tepki gösterdi. Yıldırım, "Bizler masada konuştuk olmadı, mahkemede konuştuk olmadı, Yargıtay'da konuştuk yine olmadı. Bugün Yol-İş Sendikası'nı sokağa inmeye mecbur etmişlerdir. Bu nedenle eylemin asıl mimarları kulaklarını işçilerin taleplerine tıkamış. Yol ve yapı işçileri görevlerini yaparken her yıl yüzlerce görev şehidi veriyor, her yıl yüzlerce inşaat işçisi tedbirsizlikten, yetersiz önlemden ve maliyet hesaplarını insandan daha değerli zanneden zihniyetler yüzünden ölüyorlar. Kısacası en küçük hatanın bedelini canıyla ödeyen yiğit ve fedakar işçilerden söz ediyoruz. Her yıl iş kazalarında binlerce işçi ölüyor ve her gün memleketin bir yerinde, bir yapı ve yol işçisinin cenazesini kaldırıyoruz. Bu edenle yol ve inşaat işçilerine, maden işçilerine ve baraj işçilerine sadece istatistik rakamı gibi bakılamaz. Biz anayasa ve yasalarda yer alan sendikalara, serbestçe üye olma hakkımızı kullandık. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan beri sendikal örgütlülük var olmuştur. Türkiye Yol-İş Sendikası bu kurumda çalışan emektarlar tarafından kurulmuş ve bugüne getirilmiştir. Buna rağmen, son yıllarda taşeron işçi uygulaması olağandışı biçimde on binlere yaklaştı. Hem tüm çalışanlar huzursuz oldu hem de sendikasız ve sosyal haklardan yoksun taşeron işçiler huzursuzdur. İşçi sendikası olarak bu huzursuzluğa, halksızlığa ve adaletsizliğe seyirci kalamazdık" dedi.

2010 yılında konuyu etraflıca bir kez daha değerlendirdiklerini belirten Yıldırım, "İşçilerle defalarca toplantılar yapıldı. Eğitim çalışmaları yaptık ve örgütlenmeyi başlattık. Dayanağımız, anayasa ve yasalardı. Tüm çalışanların insanca çalışma ve insanca yaşam hakkı için, yasal ve evrensel bir insan hakkı olan sendikalaşma hakkımızı kullandık. Genel müdürlüğe başvurarak üyelerimizin mevcut toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istedik. Kurum, işçilerin kendi işçisi olmadığını belirterek başvurumuzu reddetti. Türkiye Yol-İş Sendikası, hukuk yolundan ayrılmadı. İlk elde 6 bin 400 üyemiz adına davalar açtık. Binlerce üyemiz mahkemelere gelerek tanıklık ettiler. Mahkemelerin tamamını kazandık. Karayolları Genel Müdürlüğü bunu da kabul etmedi ve kararları temyiz etti. Türkiye Yol-İş Sendikası sabır yolundan ayrılmadı. Dosyalar son karar makamı olan Yargıtay'a gitti. 2011 yılının Ekim ayından beri Yargıtay da karar vermeye başladı. 6 bin 400 aşkın işçinin tamamının kararları açıklandı. Yargıtay adına taşeron işçisi denilen, taşeron işçisi diye isimlendirilen işçilerin işe ilk girişlerinden itibaren Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına kesin olarak karar vermiştir. Bu durumda, demokratik teamüllere göre yapılması gereken tek bir iş vardır. Karayollarının işçisi olduğu kesinleşen işçilerin Yargıtay kararı ışığında belirlenen haklarının verilmesidir. Yani kadrolarının verilmesidir. Kısaca Yargıtay kararına uygun olarak adaletin tecelli etmesidir. 2 yılı aşkındır bu gerçekleşmiyor. Kararın gereğini yapması gerekenler, topu birbirine atıyorlar. Yargıtay kararı uygulanmıyor. Bu, tek başına hukukun üstülüğü ilkesinin ihlalidir. Her geçen gün demokrasimize verilen zarar büyümekte, yasalara ve uygulayıcılarına güven sarsılmaktadır. Sendika olarak diyalog yolundan kopmamak için azami gayret harcıyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamaya Yol-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Fikret Çiftçi, sendika üyeleri ve çok sayıda taşeron işçi katıldı. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hakkari'de İş Bırakma Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement