Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, '20 Ekim Dünya Osteoporoz (Kemik Erimesi) Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, vatandaşların kemik erimesine karşı bol kalsiyum almalarını önerdi.
Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle bir açıklamada bulunan İmren, kemik erimesi hastalığının her yaş döneminde görülmekle birlikte, genellikle ileri yaşlarda görülüp yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtti. Osteoporozin, kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına geldiğini ifade eden İmren, "Osteoporoz; kemik miktarında azalma ve kalitesindeki bozulma nedeniyle kemiklerin zayıflaması ve kırılmaya çok yatkın bir hale gelmesiyle oluşan bir hastalıktır. Sağlıklı kemik yoğun ve güçlüdür. Ancak, osteoporoz geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki, bu da kemiklerin kırılma olasılığını artırır. Buradaki sorun, hastalığın erken dönemlerde belirti vermemesidir. Bu nedenle belli bir yaşın üzerindeki kadınların yanı sıra çocuk, genç ya da erkek, herkesin osteoporoz hakkında bilgi sahibi olması gerekir" dedi.
Osteoporoz riskini arttıran etmenler arasında sigara, alkol, erken menopoz, hareketsiz yaşam ile yetersiz ve dengesiz beslenme olduğunu kaydeden İmren, "Osteoporoz, daha çok omurga, el bileği ve kalçada kırıklara yol açmaktadır. Ancak çok önemli bir ipucu ise, kendinizde fark ettiğiniz boy kısalmasıdır. Osteoporozlu bir kadının boyu, yaşamı boyunca 15 santimetreye kadar kısalabilir. Bunun nedeni omurlardaki çökme kırıklarıdır. Belli bir yaştan sonra ortaya çıkan kamburluk da omurgadan kemik kaybedildiğinin bir göstergesidir. Kadınlarda kemik yapısının zayıflaması daha hızlıdır. Özellikle menopozdan sonra görülen hızlı kemik kaybı, kemik yapısının zayıflamasına ve osteoporozun ortaya çıkmasına neden olabilir. Osteoporoz kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Çünkü kadınlar, erkeklere göre daha az kemik kütlesine sahiptir. Menopozda östrojen (kadınlık hormonu) düzeyi düşerek kemik kaybının hızlanmasına neden olur. Ancak osteoporoz, kesinlikle bir kadın hastalığı değildir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadınlardan yaklaşık bir on yıl kadar daha geç ortaya çıkmaktadır. Kemiklerdeki kalsiyum birikimi büyüme hızına bağlı olarak artar ve 25 yaş civarında en yüksek düzeye ulaşır. 30 yaşa kadar kemiğin kalsiyum miktarında önemli bir değişim olmaz. Bu yaştan sonra kalsiyum içeriğinde azalma başlar. Kemikteki kalsiyum kaybı menopozla birlikte hızlanır. Bu nedenle osteoporoz riskinin azaltılmasında, büyüme çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin yeterli kalsiyum alımı çok büyük önem taşır. Osteoporoz riskini azaltmak için; yeterli ve dengeli beslenin, mutlaka süt için, düzenli olarak egzersiz yapın, güneş ışığından yeterince yararlanın, sigara ve alkolden uzak durun, kafeinli içeceklerin ve tuzun aşırı tüketiminden kaçının" şeklinde konuştu. - VAN
Son Dakika › Yerel › Halk Sağlığı Müdürü Dr. İmren'den Kemik Erimesine Karşı Uyarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?